Facebook работи по машина за четене на мисли

Pinterest LinkedIn +

Facebook има за цел да получи достъп до информация за своите потребители не само чрез техните смартфони и компютри, но и директно от техните мозъци, твърди главният изпълнителен директор на компанията Марк Зукърбърг.

В скорошно интервю с професора от юридическата школа на Харвардския университет Джонатан Зетрейн Зукърбърг се похвали с технологиите, над които работи социалната мрежа гигант. По думите му те един ден може да позволят на потребителите да се разхождат по менютата или дори пишат, използвайки само мислите си.

Когато Зетрейн обръща внимание на Зукърбърг за навлизането в личното пространство и етичните последици от Facebook машината за четене на мисли, главният изпълнителен директор от Силициевата долина дава прост отговор: "Вероятно това ще бъде нещо, което някой ще избере да използва като продукт."

Според Зукърбърг решението е "устройство, наподобяващо капачка за душ", което ще прочете сигналите в мозъка и ще ги използва за отключване на потоците от данни на човешките мисли. Facebook тества такъв "интерфейс мозък/компютър" от години.

На конференцията на разработчиците F8 през 2017 г. компанията показа това, което вицепрезидентът на Facebook Реджайна Дуган (Regina Dugan) нарече "мозъчна мишка" – неинвазивен мозъчен интерфейс, който един ден може да позволи на потребителите да контролират AR приложенията.

Ентусиазмът на Зукърбърг по отношение на машината за четене на мисли изглежда странен на фона на загубеното доверие на потребителите. Милиони американци вече напуснаха социалната мрежа през 2018 година.

Източник: Pixelmedia.bg
Сподели.

Относно автора

Avtora.com е създаден през 2001 г. като поддържаща медия на популярния по това време клуб О!Шипка. Впоследствие платформата променя своя фокус и от музикален сайт разширява темите и начина за доставка на съдържание.