Защо е важно всеки моторист да бъде със специално яке?

Pinterest LinkedIn +

Като начинаещ моторист осъзнавате необходимостта от каската, ботушите и ръкавиците. Но се питате дали да не замените мото якето с модела от мола, който страшно много ви е допаднал. 

Истината е, че има причина пълната мото екипировка да включва и специално мотоциклетно яке.

Предимства от носенето на мото якета при каране на мотор

Безопасност

Якета за мотор са проектирани специално за каране на двуколесно возило и се изработват от материали, устойчиви на износване, скъсване и абразия. Голяма част се предлагат стандартно със защитни подплънки в най-проблемните зони като раменете и лактите. Така, в случай на падане или катастрофа, тези подложки ви осигуряват допълнителна защита и ви предпазват от изгаряния, абразия или други по-тежки контузии. Една немалка част от мото якетата се предлагат и със светлоотразителни ленти, което предлага допълнителна безопасност при каране в тъмната част на денонощието. 


Комфорт

Специалните якета ви осигуряват не само добра защита, но и пълен комфорт без значение излизате с мотора само из града или пътешествате с дни по пътищата на страната. В зависимост от това в какво време най-често карате, можете да се спрете както на яке, което ви предпазва от студ, сняг или дъжд, така и на яке от мрежа за летните жеги. А можете да се спрете и на всесезонен модел, който се предлага с подплата за защита от вятър и дъжд и с мрежа за летните дни.

 

Индивидуален стил

Разнообразието от мото якета е толкова голямо, че лесно можете да откриете това, което да ви пасне идеално и което да показва вашия индивидуален стил. Просто трябва да изберете своето и да яхнете мотора и да се наслаждавате на възхитените погледи, когато бавно минавате по градските улици или когато препускате на воля по прашните пътища на страната.

 

Стилове на мото якета или как да изберете подходящото за вашия стил езда

Мотоциклетните якета могат да бъдат разделени в четири основни категории в зависимост от стила на езда:

  • Cruiser

Това е най-разпространения и класически стил, който се е превърнал в символ на всички мотористи и бунтари. Стандартно, класическите мото якета от този стил са от естествена кожа и разполагат с много допълнителни джобове. Cruiser моделите имат леко свободна кройка, която осигурява комфорт при каране, леко удължени са в областта около кръста и имат малка или никаква допълнителна защита.

Мото яке

  • Sport / Street 

Спортните якета често се възприемат като малко по-небрежна версия на състезателните мото якета. Кройката им е специално разработена, за да отговаря на позицията на каране на спортни мотори, но за разлика от състезателните модели линията е малко по-свободна. Якетата за спортно и градско каране се изработват основно от висококачествен текстил и по-голямата част от моделите разполагат с добра вентилация. За разлика от Cruiser, моделите имат допълнителна защита в най-проблемните зони. Като минус може да се отбележи липсата на достатъчно джобове.

  • Racing

Якетата за състезателни мото спортове задължително се изработват от материали с висока устойчивост на износване и абразия като висококачествена естествена телешка кожа. Тъй като моделите са плътно прилепнали, в определени зони се поставят синтетични разтегателни панели, които да подпомогнат мобилността на ездача. Ръкавите на състезателните якета са предварително извити, за да отговарят на позицията, която заема състезателя при каране, а в долната си част почти всички модели имат ципове, което позволява якето да се сдвои лесно с мото панталона. Тъй като са предназначени за състезания, Racing якетата разполагат с вътрешна броня, която да предпазва ездача в случай на плъзгане или падане от мотора.

яке за мотоциклетист

  • Adventure Touring / Dual Sport

Приключенските мото якета почти винаги се изработват от водоустойчив и дишащ текстил и разполагат с много на брой и удобни джобове. Бронята може да е включена, а може и да е само опция. Кройката е по-свободна, а дължината е под талията, за да предпазва ездача по време на дългото пътешествие. Яката почти винаги е висока и осигурява пълно покритие на врата.

 

Сподели.

Относно автора

Avtora.com е създаден през 2001 г. като поддържаща медия на популярния по това време клуб О!Шипка. Впоследствие платформата променя своя фокус и от музикален сайт разширява темите и начина за доставка на съдържание.