Пилотски якета тип бомбър - интересни факти

Pinterest LinkedIn +

Пилотските якета са едно от онези култови неща, които станаха безкрайно популярни сред редица военни филми. “Топ гън” и “Пърл Харбър” са само върхът на айсберга от класики, които поставят военни пилоти в центъра на своя сюжет, за да разкажат техните незабравими истории. А какво е верен спътник на пилота винаги? По време на мисия и извън базата? Точно така - неговото пилотско яке. Именно кино класиките изиграват своята роля пилотските якета тип бомбър да са популярни сред масовата аудитория и да станат изключително търсени.

Може да очакваме подобно явление и след излизането на продължението на “Топ гън” с Том Круз, което се очаква в близката година. Ако погледнем назад, ще видим, че пилотските якета са една неостаряваща класика през годините, която може да променя леко дизайна си, но запазва своя основен стил и качества. Всъщност пилотските якета са просто поредното нещо, което е част от гардероба на военните и чрез леки трансформации е стигнало до масовите потребители. Нека все пак не забравяме, че основните качества на армейските дрехи са именно лекота, здравина, удобство. Все неща, които ние искаме от нашите също.

Интересен факт е, че пилотските якета тип бомбър почти винаги са били хит сред младите хора и не са били част от някаква мода, а самите те са били модата и са виждани като задължителен аксесоар в различни движения.

Не забравяйте, че по идея тези якета трябва да са удобни за носене в много тясно пространство каквото е пилотската кабина, а последните са ставали по-тесни през годините. В началото този тип якета са се правили от кожа, но след 1945-та материята е сменена заради лекотата и свободата на движение. Най-популярната и копирана версия на този тип дрехи е от 1949-та година с името МА-1. И докато в началото е било само в САЩ, то вече през 1950-та година се появява в Европа.

След навлизането в цивилните среди като дреха, якетата стават много популярна част от различни субкултурни движения по света - през 60-те години скинарите във Великобритания са едни от първите, които ги припознават, като разликата между богатите и бедните банди са били именно подобен тип модни аксесоари. Едните са можели да си ги позволят, а другите - не. Подобно деление е било доста популярно в Лондон. През 70-те години на 20-ти век вече пънк движението също се спира на пилотските якета за свой любим аксесоар. Още много други групи, стилове и движения правят същото през годините, за да стигнем до наши дни, когато популярността на пилотските якета съвсем не е намаляла.

Вижте още за тактическото облекло на сайта на Brannik.bg.
Сподели.

Относно автора

Avtora.com е създаден през 2001 г. като поддържаща медия на популярния по това време клуб О!Шипка. Впоследствие платформата променя своя фокус и от музикален сайт разширява темите и начина за доставка на съдържание.