Започна нов скандал на расова основа със сериал на Marvel и Netflix

Pinterest LinkedIn +

Проблемите с расовата дискриминация в САЩ продължават да са на преден план в Холивуд, като този път забърканите са Marvel, Netflix и британският актьор Фин Джоунс, познат от Game of Thrones (Игра на тронове).

ВИЖ ОЩЕ: Холивуд в различна светлина през погледа на Виктория Уил

Казусът е свързан с нова роля, за която беше избран, а именно тази на Дани Ранд в екшън сериала Iron Fist. Въпреки че героят в оригиналните комикси е американец, много фенове имаха желанието да бъде избран актьор с азиатски черти.

Историята в комиксите проследява срещата на Ранд с мистичните бойни изкуства на Азия и суперсили, които впоследствие го правят част от екипа на The Defenders (Защитниците) – заедно с Джесика Джоунс, Люк Кейдж и Daredevil.

Идеята за бял актьор, който изучава древните техники на кунг-фу, се появява през 70-те години, когато САЩ са полудели на тази тема. 

Всеки от изброените по-горе персонажи е в основата на Netflix сериал, като за момента Jessica Jones и Daredevil се представят повече от добре сред феновете. В един момент четиримата ще се съберат в пета продукция, която ще ги изправи срещу един общ враг.

Проблемът, създаден от феновете, назрява във време, когато Холивуд е залят от критики, че игнорира цветнокожите актьори – дори за роли, които са предназначени за тях. 

Активистите от общността 18 Million Rising дори започнаха подписка срещу това, че е обявен кастинг за бял актьор за ролята на Дани Ранд, която обаче изглежда няма да повлияе кой знае колко на крайното решение.


Сподели.