Забраниха еко реклама, която беше определена като "твърде политическа"

Pinterest LinkedIn +

Британска верига супермаркети създаде анимирана реклама, която алармира, че местообитанията на орангутаните се унищожават ежедневно от производителите на палмово масло. Герой на видеото е орангутанче, което казва на малко момиченце: "В гората ми има човек и не знам какво да правя. Той унищожи всичките ни дървета за храната и шампоана ви".

Рекламата е създадена във връзка с нова политика на веригата магазини "Iceland", свързана с премахване на палмовото масло от всички брандове на веригата. Причината за това решение е свързана с факта, че производството на този продукт е една от причините орангутаните да се превръщат в застрашен вид, тъй като ежедневно 25 орангутана умират, засегнати пряко или косвено от производители на палмово масло.

Оказва се обаче, че  според проучването на неправителствената организация "Clearcast", която предварително одобрява повечето британски телевизионни реклами, видеото с маймунката нарушава британски закон за далекосъобщенията от 2003 г. Според този закон и съгласно изисквания на регулаторен орган в Обединеното кралство, който наблюдава стандартите в рекламата по британското радио и телевизия, рекламите не трябва да имат "политическа цел".

Съобщение в Туитър

"Няма да видите нашата коледна реклама по телевизията тази година, защото беше забранена, но искаме да споделим историята на Ранг-тан с вас... Ще ни помогнете ли да споделим историята?"написаха в Тутър акаунта на британската верига супермаркети. 

А ние я споделяме с вас!

Сподели.