YouTube въвежда pay-to-watch модела на монетизация

Pinterest LinkedIn +

Логичното и отдавна прогнозирано въвеждане на модела на предплатен достъп до видео съдържание от страна на YouTube се случи – така нареченият pay-to-watch модел на монетизация стартира в пробен вариант с пускането на 54 канала, чиито клипове ще могат да бъдат гледани единствено след заплащане на месечна или годишна такса.

Така водещата платформа за стрийминг на видео съдържание в интернет се присъединява към Netflix, Hulu и Amazon, и по-точно става конкурент на действащите сервизи, предлагащи все по-широко популяризираща се алтернатива на традиционната телевизия.

В настоящия си вид новата pay-to-watch схема на YouTube позволява на потребителите да се абонират за канали като National Geographic Kids, Acorn (в който могат да бъдат гледани цели епизоди от няколко британски телевизионни поредици) и Fix My Hog Premium (ориентиран кът феновете на Harley Davidson) срещу $0.99 на месец.

Всеки платен канал предлага опция за двуседмичен безплатен пробен период, а при дългосрочен абонамент потребителите ще могат да се възползват от отстъпка.

Абонаментът се осъществява чрез транзакция, като опциите са две – плащане с кредитна карта или чрез собствения сервиз на Google - Wallet.

"Това е само началото", обещават от YouTube, в чийто блог е обяснено по-подробно как ще работи новата система и какви са нейните цели. Най-простичко казано, по този начин създателите и собствениците на правата върху видео съдържание вече могат да избират между два варианта на монетизация – чрез показването на рекламни материали, от които повечето потребители търсят начин да се отърват, или чрез платен абонамент.

Така например щом стартира, каналът на Sesame Street в YouTube ще позволи на децата да гледат цели епизоди от любимото си шоу без да бъдат бомбардирани с реклами, за което родителите им ще трябва да плащат само $1 месечно.

Google придоби YouTube през 2006 г. за сумата от $1,65 млрд., като до ден-днешен всеки видеоклип, качен в платформата, можеше да бъде гледан напълно безплатно. Според YouTube сайтът се посещава от над 1 млрд. души всеки месец или, иначе казано, ако беше държава, YouTube щеше да се нарежда на трето място по популация в света след Китай и Индия.

Сподели.