VW: Следващото поколение коли ще е последното с класически двигатели

Pinterest LinkedIn +

Не е тайна за никого, че дните на двигателите с вътрешно горене (ДВГ) са преброени. А според експертите от "Volkswagen" техният край ще дойде съвсем скоро. От компанията обявиха, че очакват следващото поколение автомобили да е последното, което използва такива двигатели, съобщава "Блумбърг".

"Колегите ни работят по последната платформа за превозни средства, които не са CO2 неутрални. Постепенно намаляваме колите с ДВГ до абсолютния минимум", казва Майкъл Джост, главен стратег на "Volkswagen" по време на конференция в Германия.

Според Джост този процес ще отнеме няколко години и ще започне през 2020 г. В момента компанията започва и пускането на първата вълна електрически модели. 

През 2026 г. ще бъде представена и тази последна платформа за коли с ДВГ. Тя ще има живот около десетилетие. След 2050 г. "Volkswagen" ще достигне въпросния абсолютен минимум на коли с ДВГ. Тези модели ще се предлагат само в райони, където инфраструктурата изостава и не е достатъчна за изцяло електрическите коли. Интересното е, че Джост казва, че ще има както бензинови, така и дизелови двигатели в тези модели.

А още от 2020 г. започва производството и на хечбека ID Neo, който ще е изцяло електрически. Компанията иска до 2030 г. да предлага поне по една хибридна или изцяло електрическа версия на всеки свой модел в групата си, като общият им брой е над 300.
Сподели.

Относно автора

Занимавам се активно като автор и репортер изцяло в сферата на технологиите от лятото на 2005 г. насам. Работил съм за няколко популярни специализирани издания, например сп. Digital, както и като репортер за в. Капитал и dnevnik.bg.