"Volkswagen" иска да управлява трафика с квантови компютри

Pinterest LinkedIn +

От "Volkswagen" обявиха нов проект за управление на трафика. Той използва квантов алгоритъм, който ще може да се използва с квантови компютри, съобщава CNET.

Целта на системата е да осигури на транспортни фирми и на обществения градски транспорт достатъчно информация за трафика в реално време, за да се преценява и кога да се пускат повече коли и кога – по-малко. По този начин ще може да се оптимизира използването на наличния състав и да се намали времето за чакане на превозно средство.

Алгоритмите ще използват умни устройства, които следят трафика, както и данни от самите автомобили. Така ще може да се изчислява колко хора има на различни места в града в даден момент, да се анализира потенциалното натоварване и да се пренасочват натам повече таксита и автомобили от градския транспорт.

Технологията може да се предлага като търговска услуга, но от VW не изключват възможност тя да е и част от системите на автономните автомобили. Това ще им позволи по-лесно да избират маршрути с по-малко натоварване.

Компанията иска да тества алгоритъма първо в Барселона, като работи с телeкома "Orange" и с компанията "Teralytics", за да го реализира. Ще се разчита и на квантовия компютър на Google D-Wave, който да извършва изчисленията.
Сподели.

Относно автора

Занимавам се активно като автор и репортер изцяло в сферата на технологиите от лятото на 2005 г. насам. Работил съм за няколко популярни специализирани издания, например сп. Digital, както и като репортер за в. Капитал и dnevnik.bg.