Volkswagen ще свърже колите си в "облак"

Pinterest LinkedIn +

От "Volkswagen" обявиха, че са сключили сделка с "Microsoft" за създаването на "автомобилен облак". В него концернът планира да свърже 5 млн. нови автомобила през следващите години, съобщава "Bloomberg".

"Облакът" ще е базиран на Microsoft Azure. Чрез него автомобилите ще могат да използват множество мобилни и дигитални услуги. Освен това ще си обменят и важна информация.

Целта на "Volkswagen" е до 2020 г. към облака да се добавят 5 млн. нови автомобила, а с времето всички нови коли на компанията да са свързани в системата. Тя ще може да се използва както за автономните автомобили, така и за множество допълнителни функции и възможности на колите.

Двете компании не дават финансови детайли по сделката. Вместо това допълват, че от "Volkswagen" ще направят развоен център с 300 инженери близо до централата на "Microsoft". Така компаниите ще могат да работят по-добре съвместно за разработката на нови услуги, които да предлагат в автомобилите на концерна. Засега облакът ще се използва само от бранда "Volkswagen".
Сподели.

Относно автора

Занимавам се активно като автор и репортер изцяло в сферата на технологиите от лятото на 2005 г. насам. Работил съм за няколко популярни специализирани издания, например сп. Digital, както и като репортер за в. Капитал и dnevnik.bg.