Германия ще отнеме регистрациите на коли на "Volkswagen" с нередовни емисии

Pinterest LinkedIn +

Германските власти може да отнемат регистрациите на автомобили "Volkswagen", чиито собственици не са коригирали нередовния софтуер на дизеловите двигатели. Именно заради този софтуер VW се озова в огромен скандал, след като се оказа, че някои двигатели не отговарят на обявените от производителя емисии, съобщава "Automotive News".

Властите в Хамбург и Мюнхен вече са започнали такава инициатива сами. Те са отнели регистрациите на "няколко" автомобила на "Audi" и "Volkswagen", чиито собственици са пренебрегнали неколкократните призиви да отидат при дилър, който да коригира софтуера на колите им.

"Изтеглянето на автомобилите за корекция на софтуера е задължително. Автомобилите, които не са поправени, ще бъдат спрени от движение. Собствениците имаха около година и половина, за да се отзоват. Това е предостатъчно време", коментира германската федерална служба за моторни превозни средства пред изданието.

Засегнати са всички автомобили на VW с двигатели EA 189 във варианти 1.2, 1.6 и 2 литра. Това са общо 11 млн. автомобила по целия свят, от които 5 млн. са в Европа.

Конкретно в Германия към юни т.г. 95% от засегнатите автомобили вече са преминали през нужните корекции. До момента са започнали процедури за отнемане на регистрациите на 0,6% от автомобилите.
Сподели.

Относно автора

Занимавам се активно като автор и репортер изцяло в сферата на технологиите от лятото на 2005 г. насам. Работил съм за няколко популярни специализирани издания, например сп. Digital, както и като репортер за в. Капитал и dnevnik.bg.