Според "Volkswagen" повратната точка към електрическите коли наближава

Pinterest LinkedIn +

Електрическите коли са основна тема на автомобилната индустрия от доста време, но засега това е довело до големи продажби. Според "Volkswagen" обаче моментът, в който това ще се промени, е все по-близо.

"Силно вярваме, че повратната точка е близо", коментира Рейнард Фишър, старши вицепрезидент на "Volkswagen Group" в интервю за "Automotive News". Една от основните причини за това е поевтиняването на електрическите модели, което ще се очаква през следващите няколко години заради новите производствени мощности и технологии.

"След като превъзмогнеш страховете си от новото, виждаш, че електрическият автомобил е по-добрият избор за теб", коментира Фишър. Според него това няма да е сложен процес.

И в момента има голям интерес и любопитство от страна на клиентите. "Няма да е нужно да бъдат убеждавани много", казва Фишър. "Когато изчислиш разходите, се вижда, че да притежаваш изцяло електрически автомобил е почти наполовина по-евтино, отколкото да притежаваш бензинов", допълва той.

Той казва, че сред хората все още има някои страхове, които компаниите трябва да успокоят. Един от тези страхове например е свързан с шофирането на електрически автомобил през вода. "50 години учим хората, че електричеството и водата не се обичат", отбелязва той.

Фишър казва, че друго притеснение на хората е, че батерията няма да издържи пътуването и ще трябва да я презареждат по-често. Той отбелязва, че в началото е било същото и с бензиновите и дизеловите двигатели, но хората постепенно са се убедили, че няма нищо страшно.

"Преди 100 години бензинът се продаваше в дрогериите. Днес само в САЩ има 122 000 бензиностанции. Така той стана леснодостъпна стока. Електрическото зареждане ще следва абсолютно същия път", казва Фишър.
Сподели.

Относно автора

Занимавам се активно като автор и репортер изцяло в сферата на технологиите от лятото на 2005 г. насам. Работил съм за няколко популярни специализирани издания, например сп. Digital, както и като репортер за в. Капитал и dnevnik.bg.