"Volkswagen" представи официално първия си електрически хечбек

Pinterest LinkedIn +

"Volkswagen" представи официално името и повече подробности за първия си електрически семеен хечбек. След като прототипът I.D. беше представен още преди доста време, сега той вече става факт и ще се казва ID3.

"Не си играем. Това е колата, която другите ще трябва да победят", обяви директорът на продажбите на VW Юрген Стакман, цитиран от "Automotive News Europe".

ID3 ще има няколко версии с различно ниво на оборудване и различен пробег. Първата версия ще е с цена малко под 40 000 евро в Германия. Освен това "Volkswagen" ще предлага и по-евтина версия с цена под 30 000 евро, близка до тази на стандартен Golf с дизелов двигател. Компанията планира и трета, по-скъпа версия с по-голяма батерия и по-дълъг пробег, но не казва нейната цена.

Доставките на ID3 ще започнат в средата на следващата година. "Volkswagen" вече приема предварителни заявки за специалната пускова версия на модела, от която ще бъдат произведени 30 000 броя. Тази версия ще може да пропътува 420 км с едно зареждане. От VW очакват това да се превърне и в най-предпочитания модел от клиентите. Другите два ще имат съответно 330 км и 550 км пробег с едно зареждане.

"Volkswagen" ще предложи на купувачите на ID3 и безплатно зареждане на автомобила за първата година в рамките на 2000 kWh чрез платформата Ionity в Европа. Базовото оборудване на пусковата версия ще включва гласово управление, навигация и др. Ще има и още две нива на оборудване, които ще са по-скъпи и ще предлагат хедъп дисплей с добавена реалност, двуцветен интериор, панорамен покрив и др.

Засега ID3 е насочен само към европейския пазар, но от VW не изключват възможността компанията да предложи модела и в САЩ и Китай. Очаква се голям интерес към ID3, а прогнозите са, че първите 30 000 броя ще бъдат продадени преди официалния дебют на ID3 във Франкфурт през септември.
Сподели.

Относно автора

Занимавам се активно като автор и репортер изцяло в сферата на технологиите от лятото на 2005 г. насам. Работил съм за няколко популярни специализирани издания, например сп. Digital, както и като репортер за в. Капитал и dnevnik.bg.