Вижте как може да участвате в предизвикателството "Дунав Ултра: Teamwork"

Pinterest LinkedIn +

Приключението по река Дунав се завръща с ново предизвикателство към всички фенове на колоезденето. Събитието е в нов формат, който дава възможност на тренирани колоездачи и обикновени велоентусиасти да се включат в най-дългия велосипеден маршрут в България.

Стартът е на 7 септември 2018 във Видин, а финалът – в с. Дуранкулак.

"Дунав Ултра: Teamwork" е спортно предизвикателство под формата на 670-километров многодневен колоездачен преход. Основна цел на събитието е успешно изминаване на дистанцията – индивидуално или екипно, но задължително 100% на собствен ход и на велосипед.

Стартът е на 7 септември 2018 г. във Видин, а форматът тази година позволява индивидуално и отборно участие. Велопреходът е лично предизвикателство за всеки – участниците стартират заедно, но след това всеки следва своя собствена тактика за преминаване, темпо и скорост.
Маршут

Очаква се тази година да бъде подобрено времето за изминаване на веломаршрута "Дунав Ултра" – през 2015 г. участниците преодоляха 682 км за 44:40:00 часа.

Паралелно с изминаването на дистанцията участниците ще събират печати от няколко ключови точки по маршрута, които да удостоверят, че са минали от там. Успешно финиширали ще бъдат тези, които успеят да съберат всички печати и да достигнат до финала до 5 дни след старта. Те ще получат специален сертификат за това.

"Дунав Ултра: Teamwork" е много повече от лично предизвикателство – целта на проекта е популяризиране на велотуризма и историческите обекти по поречието на река Дунав.

Маршрутът ще преведе колоездачите през 90 населени места, туристически и исторически забележителности, природни феномени и защитени зони – Видин, Лом, Козлодуй, Оряхово, Никопол, Свищов, Русе, Тутракан, Силистра, античните градове Улпия Ескус, Нове и Дръстър и много други. А крайната точка – с. Дуранкулак – е не само морската граница на Европа, но и въздушен път на прелетните птици от Европа за Африка – Via Pontica.

"Да изпиташ емоцията от изминаването на маршрута по поречието на река Дунав с велосипед и сред съмишленици, е една от основните цели на събитието" – казва създателят на "Дунав Ултра" Борис Бегъмов и добавя: "Но популяризирането на Дунавския регион и на велотуризма в него е нашият основен стимул вече пета година. Надяваме се още тази година да предизвикаме интереса на приключенци от Румъния, а защо не и от други балкански страни".

Записването за Дунав Ултра:Teamwork вече тече, а до 25 юни 2018 можете да се възползвате от преференциални цени. Вижте как може да стане това и подробна информация за събитието тук.

Веломаршрутът "Дунав Ултра" е носител на наградата "Иновация на годината в туризма – 2017" в годишния конкурс на Министерството на туризма на Република България.
Сподели.

Относно автора

Филолог. Работи в Автора почти от създаването му. Може да се каже, че е сред най-ревностните читатели на сайта, тъй като в качеството си на автор и редактор през годините е изчела 99% от съдържанието му. Вярва, че думите притежават голяма сила и че винаги трябва да се отнасяме с уважение и внимание към словото. Освен това е убедена, че когато нещо се прави с хъс и с любов, какъвто е случаят с Avtora.com, няма начин то да не се получи добре.