Все още може да се запишете за приключението "Дунав Ултра: Teamwork"

Pinterest LinkedIn +

За пети пореден път приключението "Дунав Ултра" отправя предизвикателство към всички фенове на колоезденето – да преоткрият красивия дунавски регион, като изминат 670 км от Видин до Дуранкулак индивидуално, в екип от двама или в екип от четирима.

Уникалният маршрут по поречието на река Дунав минава през 90 населени места, туристически обекти, природни феномени и исторически забележителности и бе отличен от Министерството на туризма като "Иновация на годината".

Стартът за всички е на 7 септември 2018 във Видин, но участниците сами избират своята скорост на придвижване, тактика на преминаване и темпо. Предизвикателството "Дунав Ултра: Teamwork" е както за професионални колоездачи, така и за любители. Основната цел е успешно достигане до крайната точка - 100% на собствен ход и на велосипед, както и преоткриване на екипните приключения.

До момента записалите се участници са 18, сред които има и две дами. Пет екипа се регистрираха по двойки, вече е факт и първият екип от четирима участници. Веломаршрутът може да бъде изминат и индивидуално, но основна цел на събитието е преминаване на маршрута сред съмишленици, така че приветстваме екипи от 2-ма и 4-ма колоездачи да се включат в приключението.

Към най-дългия велосипеден маршрут в България има интерес и от румънски велосипедисти.
Записването все още продължава, а до 25 юни 2018 може да се възползвате от преференциални условия, които ще откриете в сайта на "Дунав Ултра: Teamwork".

И докато организаторите се готвят да ви предложат наистина незабравимо приключение, нека научим кои са някои от най-забележителните места от веломаршрута "Дунав Ултра", заради които си струва да грабнете велосипед и да се впуснете в пътешествие по реката, с която е свързана и древната, и модерна историята на Европа.

● Басарбовският манастир е най-известният действащ скален манастир в България. Намира се в местността Русенски Лом и е основан преди около 600 години. Скалите в местността са варовикови и изключително ронливи, което е позволило те да бъдат издълбавани от монасите-исихасти, превърнали ги в килии за подслон, уединение и молитви.
● Крепостта "Баба Вида" е най-значимото укрепление в Северозападна България през Второто българско царство. Мястото, където днес може да се види този изключителен обект, е било избрано като стратегическо още по времето на Римската империя, когато е създадена крепостта Бонония, чиито останки са вградени в основите на крепостта "Баба Вида".
● Църквата "Света Троица" в центъра на с. Капитановци е строена в края на 19-ти век. Строителството ù е започнато от италиански майстори, но след като местните установили, че я строят по католически канони, ги изгонили и намерили други майстори, които довършили сградата според източноправославния канон. Църквата се отличава от всички останали в района на гр. Видин.
● Античният римски град Улпия Ескус (Ulpia Oescus) е бил най-значимият град в района на Долен Дунав през периода I-III в. н.е. Градът е сравняван по изящество и архитектура с Ефес, а значението му като национално богатство тепърва ще се осъзнава.
● 4-метрова статуя в цял ръст на комунистическия лидер В. И. Ленин е голямата атракция на с. Новград, обл. Русе. Създаден е през 1975 г. от румънския скулптор с български произход Борис Караджа. Монументът е единственият оцелял в България паметник на комунистическия лидер в годините на прехода, тъй като се оказва в реституиран имот. Собствениците на имота решават да запазят каменното произведение, което днес е основна атракция за посетителите на региона.
● Биосферен парк "Сребърна" – единственото запазено естествено езеро в близост до Дунав в България и естествен хабитат на множество застрашени животински и растителни видове. В парка ежегодно гнезди колония къдроглави пеликани.
И това не е всичко – маршрутът "Дунав Ултра" преминава през още много познати и не толкова познати места, за да достигне до Via Pontica в с. Дуранкулак – въздушния път на прелетните птици от Европа за Африка.
Сподели.

Относно автора

Филолог. Работи в Автора почти от създаването му. Може да се каже, че е сред най-ревностните читатели на сайта, тъй като в качеството си на автор и редактор през годините е изчела 99% от съдържанието му. Вярва, че думите притежават голяма сила и че винаги трябва да се отнасяме с уважение и внимание към словото. Освен това е убедена, че когато нещо се прави с хъс и с любов, какъвто е случаят с Avtora.com, няма начин то да не се получи добре.