Видео: Ето защо смяната на маслото на Bugatti Veyron струва $21 000

Pinterest LinkedIn +

Bugatti Veyron влезе в историята като първият шосеен автомобил, който прескочи границата от 400 км/ч и след това постави няколко рекорда за скорост. Колата създаде и цяла нова ниша на хиперавтомобили с големи възможности и още по-големи цени. Дори само поддръжката на подобен автомобил струва колкото цяла обикновена кола, а разходите за обслужването на Bugatti Veyron са пословични.

Смяна на маслото например струва около 21 000 долара, и то не защото маслото е кой знае колко уникално. Това видео на Royalty Exotic Cars показва точно защо смяната е толкова скъпа.

Royalty Exotic Cars е компания, която отдава скъпи суперавтомобили под наем. Тя притежава Bugatti Veyron, който е бил тунингован от Mansory. Автомобилът е част от автопарка на компанията и се използва най-вече от нейния собственик, на когото сумата от 21 000 долара за смяна на маслото му се е видяла твърде голяма.

Затова решава да го направи сам, с помощта на механиците в сервиза си. "Не, не съм фалирал, просто ми се стори забавен проект и решихме да се пробваме", коментира Хюстън Кроста, собственик на фирмата. Той използва видеото и като реклама на сервиза си, като кани и други собственици да сменят маслото на своя Veyron при него, като това ще им струва под 10 000 долара. "Само не казвайте на "Bugatti", че сте го направили при мен, защото ще падне гаранцията", отбелязва той.

Именно това поражда доста критики към Кроста, че е унищожил стойността на колата, като я обслужва сам, вместо да я даде на официален сервиз и да се запази сервизната история. Кроста има директен отговор: "Това би било от значение, ако мислех да продавам колата някой ден, а това изобщо не ми е в плановете", казва той.

Видеото показва в детайли самия процес по разглобяване на голяма част от задницата на колата, само за да може да се достигне до двигателя и той да се обслужи. Официално са нужни 27 часа за обслужването на Veyron, като на механиците във видеото първоначално им отнема повече време. Те обаче твърдят, че това е, защото за пръв път работят по Veyron и дълго време са го разучавали, докато открият и свалят стотиците болтове в правилната последователност. "Занапред ще можем да се справяме и за по-малко от ден", уверен е Кроста.

И макар Veyron да разполага с технологии като от космически кораб, той споделя с нормалните автомобили и някои доста обикновени елементи. Въздушните филтри и филтърът за масло например са съвсем обикновени и дори изглеждат скромни на фона на автомобила. За да може маслото да се източи обаче, трябва да се развият 16 пробки и да се изчака няколко часа, докато маслото изтече от огромния 8-литров, 16-цилиндров двигател. Именно дългото време и сериозният труд по разглобяване и сглобяване на колата водят и до огромната сума за нейното обслужване.

Сподели.