Rimac представи електрически хиперавтомобил с 1914 к.с.

Pinterest LinkedIn +

Хърватската автомобилна компания Rimac представи своя нов хиперавтомобил. Моделът с име C_Two направи своя дебют по време на автосалона в Женева. Подобно на  своя предшественик Concept_One, C_TWo опрелено има с какво да впечатли.

Изцяло електрическият хиперавтомобил развива доста впечатляваща мощност - 1914 к.с. Те му позволяват да се изстрелва от 0 км/ч до 100 км/ч за 1,85 секунди. С това C-Two ще може да изпревари Tesla Roadster, за който от Tesla казват, че ще достига 100 км/ч за 1,9 секунди.

Максималната скорост на C_Two е 415 км/ч. Колата ще може да прелети стандартна дистанция от четвърт миля за 9,1 секунди.

Купето на C_Two е изработено от въглеродни нишки. То е монокок, като обединява и шасито. Структурно интегрирана е и батерията, която е 120 kWh. Колата има и адаптивно окачване, гуми на Pirelli, които са специално за нея, както и карбон-керамични сприрачки на Brembo.

Задвижването е и на 4-те колела, като мощността може да се разпределя и между предна и задна ос. Така C_Two, който е разработен и за писта, може да дрифтира. Колата постоянно следи условията на пътя и настройва окачването и предаването подобаващо. От Rimac твърдят, че създадената от тях система за задвижване на 4-те колела е толкова ефективна, че стандартните системи за стабилност и тракшън контрол не са необходими.

Колата има и функция за обучение на шофьора. Тя е предвидена за писти, като данните за тях могат да се качват в колата и тя да показва чрез дисплея кои са оптималните линии за преминаване в завоите, за спиране и ускорение.

Въпреки спортния си характер C_Two ще може да се използва и за пътешествия, твърди производителят. Колата ще има 648 км пробег с едно зареждане при нормално шофиране. Чрез бързо зарядно батерията ще може да се зареди до 80% за 30 минути. Има и дори багажник, макар че той няма да е особено подходящ за много куфари.

C_Two използва и някои от най-новите технологии. Колата например изобщо няма ключ. Вместо това тя се отключва чрез система за лицево разпознаване. Единствено собственикът и оторизираните от него хора ще могат да я отворят и да я управляват.

Автомобилът има и Ниво 4 на автономност. Това означава, че може да спира самостоятелно, да спазва лентата, да предупреждава за опасност на пътя, да спазва правилата и др. За целта тя има 8 камери, LiDAR, 6 радара, GPS и 12 сензора.

От C_TWo ще бъдат произведени само 150 бройки. Засега от Rimac не казват колко ще струват те.
Сподели.