Венци Мицов: "Така и така плащаме ние масрафа БНТ, нека да започне да налага българската музика в ефира си"

Pinterest LinkedIn +

Венци Мицов, известен на широката публика като музикантът от група "Хиподил", а от известно време и като столичен общински съветник, има сериозни идеи за качествени реформи в българската медийна среда. Във връзка с предстоящия конкурс за директор на БНТ Мицов сподели някои свои разсъждения във Фейсбук и прикани последователите си да допълнят неговите идеи. Ето какво написа музикантът:

Ето какво написа музикантът:

"Мислих много и сега ще направя следното - представяме си хипотетично, че кандидатстваме за директори на БНТ. Какво бихме направили, заставайки начело на телевизията. Ето моите няколко неща, които бих направил, ако сега кандидатствах за шефското място. А вие напишете вашите и нека стоят във Фейсбук. Имайте предвид, че кандидатите за шефското място четат, и току-виж някои от идеите ви влязат в техните концепции.

И така: АКО АЗ БЯХ ШЕФ НА БНТ, ЩЯХ ДА НАПРАВЯ

1. 50 процента задължителна българска музика в ефира на телевизията - така и така плащаме ние масрафа БНТ, така и така телевизията не разчита на това да е непрекъснато с висок рейтинг, нека да започне да налага българската музика в ефира си - чрез предавания, класации и каквото още може. Защото иначе парите, които плащаме на БНТ отиват навън, при западните изпълнители.

2. Независими филми - нека БНТ да е платформа за независимите късометражни продукции на млади автори. Нека има финансиране на най - добрите концепции за късометражни филми.

3. Класическа музика - нека БНТ да излъчва веднъж седмично предавания, посветени на българските автори, изпълнители, творци. Някак нелепо е да имаме над 20 солисти на световноизвестни оркестри, чиито имена да не знаем.

4. Дни за класическо и модерно независимо и европейско кино - при положение, че няма къде да се гледа един филм извън холивудските полуфабрикати, мисля, че БНТ би могла да излъчва филми както от класиката (Фелини, Пазолини, Бунюел, Антониони, Тарковски, Еторе Скола), така и модерно независимо кино от целия свят. Преди година станах свидетел как в Испания, в събота вечер, в праймтайм от 19 часа пуснаха една след друга двете серии на "20 век" на Бертолучи по една от телевизиите им. ПОдозирам, че това би донесло по - висок рейтинг от 240 повторение на "Сам вкъщи" 2.

5. Продуциране, талант департамент - всяка телевизия трябва да създава продукт. Талант департамента на БНТ би могъл да дири такива таланти по мазета и паланки и да ги продуцира. И да създава собствени звезди. Какво по - хубаво от това. Никоя частна телевизия не го прави, защото разчита на краткия рейтинг, докато БНТ не разчиита на подобно нещо.

6. БЕЗ ЧАЛГА! Ще кажете - ама чалгата си има пазарен дял... Да, ама БНТ не е пазарна телевизия и може да си го позволи.Всъщност и в момента БНТ май не обръща внимание на чалгата, така, че това по - скоро е плюс за обществената телевизия.И последно - бих направил обществен художествен съвет към телевизията с участието на хора, дали много на изкуството и културата ни напоследък.Бих поканил Тео Ушев, Румен Бояджиев - син, бих поканил Драго Шолев, бих поканил Ерсин от Джереми и още подобни люде, за които знам, че с идеите си и съветите си биха помогнали страшно много.

На първо четене това ми дойде. И да, предполагам, че звуча наивно, но какво от това. Хайде сега и вие, кой с каквото се сети - вместо да сочим с пръст - да помогнем да се случи нещо добро в БНТ."

Вашите идеи?

Сподели.