Uncharted: Golden Abyss

Pinterest LinkedIn +

Жанр: Екшън - приключение Година: 2012 Разработва: SCE Bend Studio Издава: Sony Computer Entertainment Платформа: PlayStation Vita

Да изясним веднага три важни въпроса относно Uncharted: Golden Abyss. Първо това е заглавие за новият, портативен PlayStation Vita. Ексклузивно при това. Второ забравете за мултиплейър (което всъщност е повече от добра новина за всички фенове на серията) и трето – играта никак не е лоша, въпреки, че няма нищо общо с Naughty Dog (и Ейми Хениг вчастност).

Събитията в Godel Abyss се развиват години преди началото на Drake’s Fortune (първата игра от поредицата). Симпатягата авантюрист и археолог Нейтън Дрейк се оказа по-следите на изчезнала цивилизация, а всичко започва с молба за помощ от стар негов приятел – Данте. Намесена е и красива жена разбира се – този път нейното име е Чейс, а лошия този път е типичният „революсионеро – диктатор” от Централна Америка.

Както виждате още на ниво сюжет си имаме класическа комбинация от типа „добра / лоша новина”. Да, в главната роля отново е Нейтън Дрейк, озвучен както винаги виртуозно от Нолън Норт. До тук добре. Лошото е, че никъде ги няма Елена и Съли, което е черна точка в досието на Golden Abyss – ок с Елена Нейт се среща за пръв път в първият Uncharted, но бидейки прикуъл очаквахме поне загадката около познанството с Виктор Съливан да се разбули поне малко.

Все пак генерално добрата новина е, че в основата си Golden Abyss е ни повече ни по-малко Uncharted игра. Опасенията на феновете, че SCE Bend (студиото на което Sony възложиха Vita версията) ще промени твърде много от класическият геймплей на серията в крайна сметка не се оправдаха. Всъщност ако са променили нещо Bend то е по-скоро в посока засилване акцента върху геймплея (макар и за сметка на част от силата на сюжета и атмосферата).

Играта наистина прави максималното, за да се възползва от уникалните, нови възможности на Vita и го прави добре (в повечето случаи). Така например очаквайте тонове предмети, улики и артефакти за събиране – в пъти повече от всяко Uncharted заглавие до сега. Bend са отишли дори до там, че неща за колекциониране се мяркат дори по време на анимираните кът сцени, така че внимавайте и бъдете винаги на щрек за да чукнете екрана в правилният момент.

Дневника на Нейтън в който той води важни за прогреса на играта записки вече не е просто даденост, а трябва да се сглобява, като всяко късче ценна информация в него ще трябва да намирате по нивата. В тази задача оригиналните опции за контрол, предлагани от Vita ще са ви от безценна помощ. Открили сте древен надпис върху някоя скала – плъзнете пръст по сензорният дисплей за да забършете натрупалата се отгоре му мръсотия и прочетете текста. Забелязали сте интересна улика върху полуразрушена стена? Насочете фотокамерата на Нейт и с помощта на чувствителният на допир заден панел уловете точният кадър, който да запечатате в дневника си. Намерили сте парчета от стара карта? Завъртете ги и ги сглобете като пъзел докосвайки екрана.

Всичко това определено допринася за повишаване на “fun” фактора в играта, макар, че на моменти Bend като че ли са попрекалили с използването на подобни похвати. По време на юмручните битки например е малко неудобно парирането да става с потупване на екрана, а всеки път когато се изправите пред поредната купчина преплетени, бодливи храсти ще трябва да очертавате „Z” по дисплея, за да ги разчисти Нейт с мачетето си.

Извън всичко това Bend са направили всичко по силите си, за да запазят класическият Uncharted ритъм – равни порции решаване на пъзели, платформър елементи свързани със скачане и катерене, битки и престрелки. Това което до някъде ще липсва на почитателите на серията е увлекателната история (личи си, че сюжета не е дело на гениалната Ейми Хениг) и разнообразието – Golden Abyss изцяло се развива в джунглите на Централна Америка и в нея няма и помен от шеметните обиколки по цялото земно кълбо, които са неизменна част от оригиналните три Uncharted заглавия за PlayStation 3.

Визията също търпи някои дребни забележки, макар че в по-голямата си част е на нивото на Drake’s Fortune. Все пак впечатляващ си остава факта, че Sony и Bend са успели да постигнат визуално и геймплейно преживяване сравнимо с това на PlayStation 3 с подобна мини система като Vita.

Видео:
http://www.youtube.com/watch?v=SVdoyJwBB6s

Сподели.