Украйна забранява руските песни

Pinterest LinkedIn +

Върховната рада в Украйна гласува в страната да бъде забранено публичното изпълняване на музика на творци с руско гражданство. За новото правило са гласували две трети от депутатите.

Аргументът за приемането на такъв законопроект е, че "музикалната продукция на държавата агресор (може) да повлияе на сепаратистките настроения сред населението". Според законотворците слушането на руска музика ще направи по-привлекателно възприемането на руска идентичност и ще доведе до отслабване на украинската държава.

Допускат се и изключения. Те ще се отнасят до артисти, които публично са заклеймили руската инвазия в Украйна. Списък с имената им ще бъде съставен от Службата за сигурност на Украйна (СБУ).

Освен руската музика в Украйна се забраняват и други произведения на руската култура. Така например е забранено да се внасят и разпространяват книги и други печатни издания от Русия, а също и от Беларус и от окупираните от Русия територии. Руските книги в Украйна се цензурират от 2016 г.

Всъщност тези решения последваха подобни действия в други европейски страни, където културни и интелектуални институции предприеха такива рестрикции. Така например филхармоничният оркестър на Кардиф премахна от репертоара си пиеси на композитора Чайковски, а Британската кралска опера изхвърли от летния си сезон представления на балета на Болшой театър, италиански университет спря да преподава произведенията на Достоевски, а Netflix спря работата по адаптацията си на Анна Каренина.

Подобни решения не се приемат еднозначно от всички. Руската пънкарка Мария Альохина от световноизвестната протестна пънк група "Pussy Riot" (на снимката) ги определи като "глупави". "Мисля, че е просто глупаво. Не Чайковски нахлу в Украйна. Няма смисъл да се забранява Чайковски, но ще има смисъл да се забрани целият руски нефт и газ е заявила тя, цитирана от theguardian.com. Певицата е добавила, че като руска артистка, изявяваща се в Европа, не се е сблъсквала с русофобия от началото на войната. "Това няма значение – трябва да бъдем обединени като артистична общност, за да изградим антивоенното движение смята звездата.

На този етап в България все още можем да се наслаждаваме на руски песни като тези:

Сподели.

Относно автора

Филолог. Работи в Автора почти от създаването му. Може да се каже, че е сред най-ревностните читатели на сайта, тъй като в качеството си на автор и редактор през годините е изчела 99% от съдържанието му. Вярва, че думите притежават голяма сила и че винаги трябва да се отнасяме с уважение и внимание към словото. Освен това е убедена, че когато нещо се прави с хъс и с любов, какъвто е случаят с Avtora.com, няма начин то да не се получи добре.