Кой е най-добрият модел на протектора на гумите на трактора

Pinterest LinkedIn +

Селското стопанство и земеделието днес са много по-приятни дейности благодарение на модерните и съвременни специализирани машини. Поради спецификата на работата и терените извън пътя днес се предлагат и специални гуми за трактор с различни видове протектори, които ще разгледаме по-долу. Правилно избраният модел повишава нивото на безопасност и подобрява управлението в трудни условия. 

Сред популярните и често използвани варианти ще разгледаме модела коледно дърво и надлъжно ребро. Ще разберете и особеностите за правилен избор и кога е подходящ единия и другия вид? В кои случаи е удачно приложението на всеки от видовете и особеностите в правилния избор.

Модел коледно дърво

Ламелите са подредени по подобие на игличките от елхата и това тяхно позициониране предоставя редица предимства: повишена проходимост по кални терени, осигуряване на отлично сцепление и способност за самопочистване.

За съжаление, този тип протектор на гумите за трактор има и някои недостатъци и не винаги е подходящ за използване. Ако е проектиран да се справя добре в условия на кал и мека почва, то на асфалт и при големи натоварвания, като теглене на ремаркета, подобен протектор бързо се износва. При движението се генерират и множество вибрации, което оказва негативно влияние върху окачването, кормилната и ходовата част. 

Гумите за трактор коледно дърво са подходящи за използване при работа в селски райони и се поставят на големите задни задвижващи колела. При работа на полето те се поставят като предни.

Надлъжно ребро

Подобен протектор на гумите за трактор предимно намира приложение на предните колела, осигурявайки добро сцепление. Те предоставят по-голяма контактна площ с почвеното или асфалтово покритие, което намалява износването. При извършване на пътни дейности протекторът надлъжно ребро се монтира на задните колела на трактора.

Когато се прави избор, да се обърне внимание на американската класификация, където маркировката на този модел е F-1. Важно е да се съобразят размерите и съвместимостта с дисковете.

Други опции на протектора

При специализирана земеделска техника могат да се използват следните модели протектори на гуми за трактор:

  • I-1 – притежават няколко надлъжни ребра и са предназначени за употреба на ремаркета. Отлична тяхна характеристика е устойчивостта им към износване;
  • надлъжни вълни – наподобяват горните, но ламелите са вълнообразни. Намират приложение при ремаркетата, но понякога се поставят и на малки трактори;
  • гума тип “стик за голф” – много наподобява тип коледно дърво или елха, но краищата са извити по аналогия на стика за голф. Този вид съхранява предимствата на коледното дърво, но изключва неговите недостатъци. При движение по твърда повърхност се използва централната част, а в калта – страничната;
  • тип “шашка” – предназначен за извършване на пътни дейности и шарката наподобява шахматна дъска. По този начин се осигурява максимална контактна площ и канали за почистване.

Кой е най-добрият вариант

От прочетеното до момента вероятно вече става ясно, че еднозначен отговор на този въпрос няма. Всичко зависи от условията на работа, вида на почвата и изискванията за износоустойчивост. За работа на терен извън пътя подходящ за задните колела е протекторът тип “коледна елха” и надлъжно ребро за предните. Като алтернативен вариант в условия на асфалтова настилка или мръсотия, моделът “шашка” е добър вариант. Ремаркето също трябва да притежава специфична шарка, като тя може да е от типа “надлъжна вълна”.

За получаването на качествени и евтини решения на най-добри цени, от Medina Med препоръчват пазаруване само от специализирани и доказани в страната онлайн магазини.

Сподели.

Относно автора

Avtora.com е създаден през 2001 г. като поддържаща медия на популярния по това време клуб О!Шипка. Впоследствие платформата променя своя фокус и от музикален сайт разширява темите и начина за доставка на съдържание.