Уеб гуруто на Lady Gaga Гоги Гупта: Facebook, Twitter, YouTube, Google+! Бъдете истински и достъпни, дайте воля на своята личност и индивидуалност!

Pinterest LinkedIn +

Като специален гост-лектор на SeeMe 6, в София пристигна Гоги Гупта - основател на Гупта Медиа, една от най-реномираните агенции в света, специализирана в музикален дигитален маркетинг. Уважаван маркетолог в музикалната индустрия, Гоги Гупта е стратегически съветник на редица мениджъри на звукозаписни лейбъли, музикални фестивали и телевизионни канали. На неговите професионалните решения и маркетингови стратегии се доверяват звезди като Lady Gaga, Бийонсе, Адел, Ke$ha и Pitbull.

Как Facebook, Twitter, YouTube и Google+ променят музикалната индустрия днес? Коя е най-влиятелната онлайн платформа? Трябва ли един изпълнител да избира измежду това да бъде интернет звезда и радио/ ТВ звезда? Ценни отговори на тези и много други въпроси даде самият Гоги Гупта в специално интервю за Avtora.com.

.: Преди всичко, по какъв начин социалните мрежи се отразяват на музикалния бизнес днес?

Гоги Гупта: Социалните мрежи се отразяват на музикалния бизнес по два основни начина. Първо, те бавно отнемат влиянието и мощта, които имат радиото и телевизията, предоставайки ги в ръцете на феновете.

Хубавата музика вече може да бъде намерена, споделена и консумирана без намесата и предварителното пресяване на традиционните инстанции. Този процес е по-бавен, отколкото много хора от този бизнес смятат, че е, но ние определено се движим към нов индустриален климат с децентрализирано влияние.

Второ, социалните мрежи позволяват на звукозаписните лейбъли и мениджърите на артистите да създадат преки и особено ефективни канали за комуникация.

Facebook и Twitter са две невероятни платформи, чрез които феновете могат да бъдат информирани, и лейбълите и мениджърите на артистите все повече се усъвършенстват в това как да извличат максимума от техния потенциал.

.: Могат ли социалните мрежи действително да създават фенове на артистите?

Гоги Гупта: Не от раз, но те ви предоставят платформа, чрез която да убедите своите таргетирани потребители да станат ваши фенове. Мисля, че много хора бъркат Facebook бутона "Like" с понятието "истински фен". За мен, човекът "X" не става "фен", след като се е присъединил към дадена фен страница във Facebook, защото той само е проявил интерес към дадения артист, а оттук насетне работа на маркетолога е да го "продаде" на артиста.

.: По какъв начин социалните мрежи променят музикалната индустрия?

Гоги Гупта: Социалните мрежи ни сблъскват с две предизвикателства - как да обслужваме правилно увеличаващия се брой на маркетинговите канали и как да реагираме на различните тенденции, които назряват чрез отделните платформи.

Лейбълите ще трябва да инвестират повече време и енергия в своя дигитален маркетинг, ако искат да заслужат уважението и влиянието, които вече имат радиото и телевизията.

Следайки всички онлайн тенденции, които се развиват толкова бързо, дигиталните маркетолози могат да постигнат сериозни резултати в анализа на това, например, защо една песен се превръща в хит, а друга няма никакъв успех сред потребителите. Става въпрос за едно много по-задълбочено проучване и планиране.

.: Коя е най-влиятелната онлайн платформа в момента сред социалните мрежи - Facebook, Twitter, YouTube или някоя друга?

Гоги Гупта: Facebook е може би най-важният рекламен инструмент, защото има огромна популярност, милиони потребители, ниски бюджетни разходи и генерира много надеждни статистически извадки.

.: Трябва ли един изпълнител да избира измежду това да стане интернет звезда и радио/ ТВ звезда?

Гоги Гупта: Не, той може да бъде едновременно всичко това. Вземете за пример Lady Gaga и Тейлър Суифт.

Една "интернет звезда" е много по-истинска и автентична, благодарение на постоянната си комуникация с феновете. Докато една "ТВ звезда" може да бъде много по-бляскава, по-сдържана и дори недосегаема за почитателите си.

Мисля, че от изключително значение и за двата типа "звезди" е да разбират очакванията на публиката и да са способни да ги посрещнат.

.: Обслужването на профилите на един артист във всички социални мрежи отнема много време. Как можем да си го спестим?  

Гоги Гупта: Социалните мрежи не са средствата за масово осведомяване, маркетингът се осъществява индивидуално с всеки потребител, дори и потенциалната аудитория да е близка по размер. Възможността да локализирате и персонализирате вашите послания в социалните мрежи определено се отразява и на времето, което ви е необходимо, за да го сторите.

Преди меломаните в САЩ бяха в MySpace, след това - в MySpace и Facebook, сега са във Facebook и Twitter, а Google+ набира все по-голяма скорост. Съществуват инструменти за оптимизиране на мениджмънта, но темповете им на разработка изостават спрямо изискванията на потребителите, които постоянно се менят.

Не виждам решение, чрез което в обозримо бъдеще да могат да се спестят време и усилия в тази посока. За щастие, има много добри инструменти като Hootsuite, например, чрез които се улеснява управлението и поддръжката на профилите и фен страниците във всички тези социални мрежи, както и проследяването и обработката на статистическата информация.

.: Защо е важно да имаме профил и в Google+?

Гоги Гупта: Мисля, че Google + принуди Facebook да усъвършенства връзката си с потребителите и да промени своя "News Feed". Отговорът на Facebook, от своя страна, успя да забави скоростта на Google+, но силата на Google+ е в уеб търсачката на Google и резултатите, които изкарва при търсене тя.

Артистите трябва да имат профили в Google+, но най-важното е да са фокусирани най-вече там, където тяхната публика е най-активна.

Лично моето мнение е, че в момента лейбълите и изпълнителите трябва да насочат усилията си преди всичко към Facebook, Twitter, YouTube и чак след това към Google+.

Както вие самата казахте преди малко, управлението на страниците и профилите във всички социалните мрежи отнема много време и труд и всяка една нова онлайн платформа трябва да се докаже, преди да насочим вниманието си изцяло и да инвестираме значителни ресурси в нея.

.: По какъв начин нововъведенията в механиката на потребителския профил във Facebook, т.нар. Timeline, който бе представен от Марк Зукърбърг по време на конференцията F8, ще се отрази на дигиталния маркетинг за в бъдеще?

Гоги Гупта: Най-важната част от цялата платформа на Facebook е неговият News Feed. След като изпълнителите преминат към новия формат на показване на техните профили и страници, вероятно ще трябва да се отърват от някои от по-старите си публикации, които са загубили давност и биха ги представили в по-аматьорска светлина.

Като цяло, артистите ще трябва да насочат вниманието си към своите бъдещи постове и взаимодействията на феновете им с тях.

.: Споделете с нас няколко трика, как да бъдем по-успешни в социалните мрежи.

Гоги Гупта: Бъдете истински. Бъдете достъпни. Дайте воля на своята личност и индивидуалност. Научете се да подбирате правилно тона си - кога е необходим по-твърд такъв и кога не. Избягвайте повторения. И може би най-важното е - дръжте се с вашите фенове като с фенове.

.: Върху какво работите в момента във вашата агенция Gupta Media?

Гоги Гупта: Работим по три основни проекта - smartURL (прост стандартизиран адрес с локализиращ местонахождението идентификатор), достигането ни до нови медийни платформи (телевизия, радио, печат) и намирането на начини за преминаването от едните към другите и обратно.


Сподели.