Три държави се оплакаха от подмяна на вота им на "Евровизия" в полза на Украйна и Великобритания

Pinterest LinkedIn +

Организаторите на "Евровизия" са променили оценките, дадени на участниците от членовете на румънското жури. Това е заявила председателката на журито Юлиана Марчук пред "РИА Новости". По думите й журито от Румъния е решило да даде най-висока оценка на представителите на Молдова, но вотът не е бил взет предвид при изчисляването на крайната оценка. В резултат на промените, направени от организаторите, Молдова не получи нито една точка от Румъния, а максималният брой точки отиде за Украйна.

Припомняме, че украинската група "Калуш" спечели "Евровизия 2022" с 631 точки. Преди обявяването на гласуването Европейският съюз за радио и телевизионно разпръскване отстрани журитата на шест държави заради „грешен модел на гласуване“. В същото време не беше уточнено кои изпълнения няма да получат съответните точки вследствие на това решение. По време на обявяването на резултатите на журито румънският представител Еда Маркус не се появи на екрана, а резултатът беше обявен от представителя на Евровизия в Торино.

По-късно към обвиненията се присъединиха още две държави. Представителите на Грузия и Азербайджан посочиха, че техните журита са дали максимална оценка на Украйна. Когато обаче резултатите бяха обявени, представителите на тези страни също не бяха излъчени, уж поради технически проблеми, а организаторите на състезанието казаха, че максималният брой точки от тези страни са дадени за британския певец Сам Райдър.
Същевременно от грузинската обществена телевизия посочиха, че националното жури присъжда оценки въз основа на представянето на генералната репетиция, след което нотариално завереният документ с точките се предава на организаторите и се обявява в деня на финала. Според Тбилиси Европейският съюз за радиоразпръскване е потвърдил получаването на документа.

Официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова е заявила, че без победата на Украйна на "Евровизия 2022" картината на случващото се в момента в света не би била пълна. „Национални носии и музикални инструменти, две Баба Яги на струнните, брейк денс и песнопения за Азовстал. Европа аплодира на крака. Завеса” - е коментирала тя, цитирана от lenta.ru. От своя страна първият заместник-председател на комисията по култура на Държавната дума Елена Драпеко нарече победата на украинската група "Калуш" несправедлива и политическа. „Евровизия отдавна престана да бъде песенен конкурс. Превърна в доста политически феномен. Последната победа на Украйна също беше абсолютно нечестна“, изрази мнението си тя. Според нея победата на Украйна няма нищо общо с изкуството, а е демонстрация на политически пристрастия.

Припомняме, че украинската група "Калуш" спечели финала на "Евровизия" на 14 май с песента Стефания. Солистът на групата Олег Псюк завърши изпълнението си с молба да подкрепи Украйна. Този жест се счита за нарушение на правилата на състезанието, където политическите изявления са забранени. От Европейския съюз за радио и телевизия обаче заявиха, че в контекста на ситуацията около Украйна думите на музиканта са „хуманитарни, а не политически“.

Българската песен „Intention“ в изпълнение на "Intelligent Music Project" не получи достатъчно гласове, за да се класира за финала, и отпадна още на първия полуфинал. България даде своите 12 точки за Гърция.
Сподели.

Относно автора

Филолог. Работи в Автора почти от създаването му. Може да се каже, че е сред най-ревностните читатели на сайта, тъй като в качеството си на автор и редактор през годините е изчела 99% от съдържанието му. Вярва, че думите притежават голяма сила и че винаги трябва да се отнасяме с уважение и внимание към словото. Освен това е убедена, че когато нещо се прави с хъс и с любов, какъвто е случаят с Avtora.com, няма начин то да не се получи добре.