Транспортният контейнер "Fluca" отново покорява българската арт сцена

Pinterest LinkedIn +

Какво е "Fluca"? Транспортен контейнер, превърнат в сцена за съвременно изкуство от България, Австрия и цял свят. Австрийски културен павилион. Арт инсталация. Всичко това, събрано в сребриста кутия, която за четвърта поредна година представя най-новото от изкуството: изложби и прожекции, архитектура и дизайн, музика и пърформанси, някои от които – създадени специално за сцената на "Fluca".

Сезон 2019 на "Fluca" е своеобразна кулминация в историята на Австрийския културен павилион и основен акцент в рамките на програмата "Пловдив – европейска столица на културата 2019". Контейнерът отново ще бъде позициониран на ул. "Отец Паисий" в Пловдив, а директор на "Fluca" и тази година е Борис Костадинов, български изкуствовед и куратор с международна практика, който живее и работи във Виена и Берлин.

Артистичната програма на "Fluca" 2019 ще бъде открита официално на 16 май със самостоятелна изложба на австрийския артист Оливие Хьолцл, известен като LIVIL (livil.at). Живял и работил в Полша, САЩ, Сенегал и Индия, LIVIL има зад гърба си над 60 групови и самостоятелни изложби. Във "Fluca" той ще представи своята работа в ромския квартал "Столипиново", а ден след откриването на изложбата LIVIL ще селектира и пуска музика за публиката на Австрийския културен павилион. 

През май (29.05.) във "Fluca" ще бъде представен и Българският павилион на Биеналето във Венеция от неговата кураторка Вера Млечевска. Тя ще говори за своя проект, включващ произведения на артистите Рада Букова и Лазар Лютаков. Няколко дни преди това (24.05.) ще видим и "Пловдив Fantasy Пътеводител" – комиксов пътеводител на Пловдив, подкрепен от фондация "Пловдив 2019".

Освен артистични проекти на сцената на "Fluca" през май, но и до края на сезон 2019, ще има и разнообразна парти програма, която започна на 3 май (петък) с подгряващо парти от "Nordic Soundscapes".

През юни българският артист Антон Стоянов, творящ в Берлин, ще създаде на сцената на "Fluca" инсталация, вдъхновена от най-новото берлинско арт списание. Той ще представи творбата лично със съпътстващ пърформанс. Също през юни за публиката на "Fluca" ще бъде представена и видеопрограма на Бианка Педрина и Василена Ганковска от Виена. Акценти в програмата на "Fluca" през юли ще бъдат специален музикален пърформанс на виенския саунд артист Лена Ка и среща на независимите арт инициативи в Пловдив. Съвместно с отдел "Култура" на правителството на австрийската провинция Стирия ще бъде осъществена и двумесечна резиденция, която през септември и октомври ще доведе в Пловдив младата фотографка Анаис Хорн. В края на престоя си тя ще направи отворена за публиката презентация на проекта, създаден през това време.

През целия сезон специално за публиката на Австрийския културен павилион ще бъдат организирани и партита с участието на популярни диджеи от пловдивската и софийската парти сцена.

За сезон 2019 "Fluca" обявява и отворена покана, насочена към независимите артистични инициативи, като ще приема предложения за артистични намеси, презентации, инсталации, прожекции, които да бъдат представени на сцената на павилиона.

Сподели.