Марина Абрамович - кралицата на еротичния пърформанс

Pinterest LinkedIn +

Тя е ексцентрична и скандална и шокира с почти всяка своя творба. Очаквано, Марина Абрамович (Marina Abramovic) е от тези творци, чието изкуство може да се определи най-вече като такова за ценители.

Често остава неразбрана, но това не пречи бунтарският й дух да се проявява във все повече уникални инсталации, които няма начин да ви оставят равнодушни, независимо дали ще предизвикат у вас негативно или положително впечатление.

Едно е ясно със сигурност - или ще й станете верен почитател, или ще я отречете завинаги. Да, "прабабата на еротичния пърформанс", както я наричат, е от тези личности, които трудно се забравят.

Родената в Сърбия, но живееща от дълги години в Ню Йорк Марина Абрамович е стояла разпъната на кръст с часове, рязала е кожата си с бръснач, горяла е или се е лишава от кислород, но приема всичко това с усмивка, за да затвърди максимата си, че: "Истинският пърформанс е преди всичко реалност, независимо дали те кара да страдаш или да се чувстваш щастлив, най-вече защото предизвиква типични човешки емоции като смях или сълзи".

Представяме ви някои от най-скандалните творби на Марина Абрамович, оценката за изкуството й оставяме на вас.

Сподели.