Арт контейнерът Fluka ще се появи пред "Кристал"

Pinterest LinkedIn +

Fluka отваря сцената си на втората софийска локация – градинката "Кристал". От 2 до 30 юни тя ще предложи атрактивна видео селекция с международно участие, пърформанси на едни от най-популярните български артисти, представяне на "Пловдив 2019 – Европейска столица на културата", концерт, дискусии и партита.

Програмата започва ударно с видео инсталация от нюйоркската кураторка Наоми Лев, която само допреди 2 месеца беше на площад "Таймс Скуеър". От 2 до 10 юни "Escape Room" ще покаже селекция от 10 видеа на български и международни артисти, фокусирани върху тънката граница между истина и постистина, джендър възможности и сексуална митология, фантазия и реалност. В нея се включват и Даниела Костова и Ева Давидова, набрали голяма популярност на нюйоркската сцена.

От 4 до 6 юни Иво Димчев ще провокира публиката с проекта си "Pussy Catallogue", представен във Виена по времето на "ImPulsTanz" в музея "Леополд".
 Това е интерактивен пърформанс, в който с помощта на специален софтуер зрителите могат да създадат персонална картичка, която да вземат със себе си.

На 8 юни по инициатива на Столична община финалистката от "Гласът на България" Ния Петрова ще направи акустичен концерт в подкрепа на "Националната инициатива 7000", целяща да помогне на над 7000 човека в България с интелектуални затруднения и психично-здравни проблеми, поставени под запрещение.

На 13 и 14 юни артистът Камен Стоянов ще излезе на сцената на Fluka като майстор-пицар с "Performing Pizza Painting", който беше представен в Музейния квартал (Museumsquartier) във Виена като част от проекта "Kunst kebab". Тук артистът създава меню с авторски пици, посветени на различни известни художници, които зрителите наистина ще могат да поръчат и да опитат на място. Те са приготвени и сервирани от него, а всеки, който си поръча пица, ще разбере повече и за художника, на чието произведение е кръстена тя. На следващия ден контейнерът става парти сцена за официално парти на фестивала "HippieLandia".

Като част от целогодишната културна програма на Пловдив Fluka ще представи и "Пловдив 2019 – Европейска столица на културата" с програма от най-големия фестивал за електронни изкуства в Европа "Ars Electroinica" в Линц. Провокацията и взаимодействието с публиката ще продължат до края на месеца, като на 21 юни павилионът ще излъчи филма "Фонтанът" на The Wa и Ola Bandola. Филмът документира артистична акция, в която двамата крадат бутилки с вода от супермаркети, метални тръби от оградата на централата на "Nestle" в Швейцария и с тях създават фонтан в Африка. 

Програмата ще завърши на 29 юни с проекта "15 минути слава" на фондацията "Отворени изкуства". В този нов формат кураторът Вера Млечевска дава думата на млади български художници, които имат пълната свобода да представят себе си, работата, визията си за изкуството и плановете си за бъдещето в не повече от 15 минути.

Сподели.