Fluca: Оазис в града с "Форнотека" на Антон Стоянов

Pinterest LinkedIn +

От 21 юни до 18 юли изложбата "Форнотека" ще преобрази контейнера Fluca в приказна градина с буйна растителност.

"Форнотека" e проект на Антон Стоянов, създаден специално за пространството на Австрийски културен павилион. Съчетаването на жива растителност с металната повърхност на контейнера се превръща във фон за инсталацията на артиста, който работи с огледала и глазури за стъкло. Форми и отражения ще създават калейдоскопична реалност и магично преживяване за посетителите.

След като завършва Националната художествена академия в София, Антон Стоянов продължава своето образование в Universität für Angewandte Kunst, Виена. През 2007 г. художникът се дипломира в Universität der Künste и днес живее в Берлин. Стоянов развива успешна международна кариера, затова е любопитно да се отбележи, че "Форнотека" е неговата първа самостоятелна изложба в родната му страна. 

Умелото експериментиране с материали и технологии, което е в основата на разпознаваемия му стил, присъства още в неговия цикъл "Mirror Paintings", представен за първи път в галерия "xavierlaboulbenne" в Берлин през 2018 г. Тази серия е инспирирана от специализацията му в работата със стъкло в "Glaser-Innung Berlin". Произведенията се определят от динамични композиции, съществуващи в хармонични кръгли формати. Нарисуваното върху огледалната повърхност отразява обкръжаващата среда, позволявайки на артиста да прехвърли границите на живописното изобразително поле и да навлезе в полето на инсталацията. Взаимодействието на огледалата със силуетите на растения и зрители, с естествената и изкуствена светлина ще създаде пространствено и архитектурно присъствие на изложбата в Австрийски културен павилион.

По време на изложбата Fluca ще се превърне във футуристична капсула, която носи в безкрая на Космоса значими теми, свързани с планетата Земя: глобалното затопляне, климатичните промени, околната среда и политизирането на дебата за природата. Дали капсулата е създадена, за да запази късче природа за бъдещето? Дали един ден ще продължи своя живот като експериментална станция в далечния Космос? Отговорите ще бъдат различни за всеки.  

"Форнотека" представя утопичен поглед към урбанистичните решения на бъдещето, когато оазисите в нашите градове вероятно ще бъдат показвани като рядък вид в специални и изкуствено защитени контейнери...

Сподели.

Относно автора

За Катя Димитрова журналистиката е не просто професия, а начин на съществуване. Интересите й са свързани с международната политика, лайфстайла, здравето, науката и технологиите, а хобитата – с литературата, театъра и хубавата музика.