The Bourne Legacy приземи The Dark Knight Rises, гарантира бъдещето на шпионската сага

Pinterest LinkedIn +

След триседмична доминация в американския боксофис, The Dark Knight Rises отстъпи лидерската си позиция в класацията на най-доходоносните кино продукции на The Bourne Legacy – четвъртият филм от касовия франчайз, генерирал близо един милиард щатски долара от продадени билети. За разлика от първите три, в новия филм главната роля се изпълнява от звездата от Hurt Locker Джеръми Ренър, комуто партнира носителката на Оскар Рейчъл Уайз.

Осъществен от Universal и Relativity Media с бюджет от около $125 млн., The Bourne Legacy стартира с $40.3 млн. от продадени билети в САЩ и Канада и още $48 млн. в останалите държави по света, където вече се прожектира. България не е сред тях – у нас филмът излиза по кината на 31 август.

Президентът на Universal Puctures, Ники Роко, определя дебюта на Bourne Legacy в САЩ като очаквано успешен и добър гарант за продължаването на сагата за Борн с нови части. The Bourne Legacy играе ролята на т. нар. reboot в поредицата или образно казано я рециклира.

По данни на CinemaScore, генерирани чрез екзитпол в кината в САЩ, лентата импонира предимно на хора на зряла възраст – 70% от зрителите, посетили прожекциите миналия уикенд, са били над 30-годишни. Рейтингът й според MetaCritic е 61/100, според Rotten Tomatoes – 53/100, a според CinemaScore – "B", като първите два са критически, а последният отразява оценката на американски зрители.

The Bourne Legacy не е единственият филм, събрал по-големи приходи през изминалия уикенд от The Dark Knight Rises. Второто място в актуалната боксофис класация е заето от комедията The Campaign ("Кампанията) с Уил Феръл и Зак Галифианакис, която дебютира с $27 млн. от продадени билети, малко по-нисък CinemaScore – "B-", сходна аудитория (64% от зрителите са били над 25-годишна възраст), но доста по-нисък MetaScore – 49/100.

Сюжетът на филма, погълнал бюджет от $60 млн., е изграден около фиктивна предизборна надпревара  за американския конгрес и по-конкретно около кампаниите на двамата основни претенденти – героите на Феръл и Галифианакис. Президентът на Warner Bros., Дан Фелман, разкрива, че филмът се възприема особено добре във Вашингтон и Бостън, където предизборната кампания за следващите президентски избори върви с пълна пара. "Смятаме, че истинската кампания ще допринесе за нашата кампания", допълва Фелман.

През трите седмици от дебюта си на 20 юли до сега, последният филм от трилогията за Батман с Крисчън Бейл инкасира $390 млн. от прожекции в САЩ и Канада, $19.5 млн. от които през изминалия уикенд. Тази сума се оказа достатъчна за третото място в класацията, давайки му преднина от $4 млн. пред поставения на четвърто място Hope Springs.

Това е най-новият филм с Мерил Стрийп, ориентиран към публиката на зряла възраст, в който участват още Томи Лий Джоунс и Стив Карел. Излизайки по екраните в сряда, вместо в петък, лентата инкасира $20.1 млн. ($15.6 млн. през уикенда), постигайки аналогичен успех с този на Julie & Julia (отново със Стрийп) през 2009 г.

С незначителна разлика в приходите си, Diary of a Wimpy Kid: Dog Days и Total Recall заемат местата в средата на топ 10, което може да бъде отчетено като успех за първото, и пълен провал за второто заглавие – високобюджетният римейк на култовата лента с Арнолд Шварценегер от 1990 г. Две седмици след дебюта му, филмът е инкасирал едва $44.2 млн. от продадени билети в САЩ и Канада, а глобалният му боксофис възлиза на $72 млн.

Ice Age: Continental Drift, хитът на лятото – Ted, Step Up Revolution и The Watch допълват топ 10 на класацията.


Сподели.