"Тайната опора": Людмила Петрановска и различното възпитание

Pinterest LinkedIn +

Базирана на научната теория за привързаността книгата на Людмила Петрановска дава конкретни отговори и насоки и помага на родителите не само да се справят с детските "кризи" в различна възраст, но и възможността да изградят здрава, трайна връзка с наследниците си и да им помогнат да се изградят като личности.

Едва ли има родител, който да не си е задавал въпроси като: Защо детето капризничи? Защо се глези? Защо не слуша и прави плашещи сцени при най-дребен повод? Защо на всичко отговаря с "не"? Защо не иска да ходи на училище? Защо се държи толкова грубо? И докато първата част от тези "гатанки" очевидно се отнасят до деца в ранна възраст, между две и четири години, втората засяга дори вече "големите" деца, тоест тийнейджърите.

Книгата "Тайната опора: Привързаността в живота на детето" си поставя за цел да даде конкретни отговори основно на два свързани с възпитанието въпроса: първо, как се формира привързаността на детето към родителите от най-ранна възраст до неговата зрялост, а след това и как любовта и грижите на родителя изграждат онази невидима опора, върху която се гради цялата личност на детето.

Може да се изненадате, но между конкретните примери, с които започнахме, и тази привързаност има тясна връзка. Ключът към отговорите им минава именно през изграждането на стабилни взаимоотношения, които позволяват колкото на детето да се чувства сигурно и обичано, толкова и на родителите да направляват неговото поведение.

Людмила Петрановска е психолог, педагог, семеен консултант и публицист, автор на редица публикации, посветени на особеностите на детското развитие, базовите принципи на възпитанието, взаимоотношенията в семейството. Книгите ù се радват на изключителна популярност главно защото методите, които предлагат, са изключително ясно и лесно приложими в конкретни ситуации. Нещо, което по съвсем понятни причини изключително допада на читателите.

"Тайната опора" ни дава прекрасна възможност да погледнем детското поведение извън рамката на това на възрастните. Важно е да разберем защо детето постъпва по неприемлив за нас начин. Това обаче е трудно от позицията на зрял човек главно по една причина. Нашите възприятия са много по-комплексни. Често се случва в отрицанието на малкото (около тригодишно) дете родителят да вижда "инат". Това обаче съвсем не е реалистично. На тази възраст мозъкът на детето все още не може да направи логическите връзки, необходими, за да се предвиди така наречената "ответна реакция".

Най-просто казано: малкото дете не се инати и не прави "напук". То не може да проумее каква е причината да не реагирате по начина, който очаква, и изразява емоциите си с пристъп на гняв, с рев и отрицание. Ключово е да знаете как да "отговорите" адекватно на подобно поведение, така че едновременно да не нарушите привързаността, която изпитва към вас, и да го подготвите постепенно за един следващ етап от развитието, в който то ще започне да се учи как да се справя с конфликтите в живота си.

Петрановска отделя специално внимание на разясняването на понятието конфликт, което също надхвърля първата асоциация. Конфликтите в живота са много и различни, а човек придобива необходимата гъвкавост да се справя с тях постепенно. За да може детето да се превърне във възрастен, който знае кога да отстъпи, кога да "настоява на своето" и кога да потърси компромисен вариант, родителят трябва да бъде треньор, а не противник. Единствено така детето може да усвои различни стратегии на поведение.

Част от примерите, които ще откриете в тази книга, са изключително забавни. Факт, който смятаме за едно от най-ценните ù качества, наред с практичността. Книгите за родители не трябва да са лековати, напротив, важно е да предлагат научно доказани теории, но е далеч по-приятно, когато го правят на достъпен език и с доза чувство за хумор.

Ако сте любопитни да научите повече за теорията за привързаността и нейните практически ползи, най-лесният начин да го направите е ТУК.
Сподели.

Относно автора

Валерия Стефанова е завършила НАТФИЗ. В момента е автор на рубрика за книги, но най-вече запален читател. Интересува се от кино, литература, театър и всичко свързано с тях.