Коледен панаир на книгата 2019-та с 5 празнични изненади от издателство "Colibri"

Pinterest LinkedIn +

Ежегодното коледно издание на Софийския международен панаир на книгата се провежда между 10 и 15 декември в НДК, а на щанда на издателство "Colibri", който тази година е с номер 314, по традиция ви очакват вълнуващи изненади, подаръчни комплекти и прекрасни празнични отстъпки.

Както обикновено, имаме много повече от пет причини да очакваме с нетърпение 47-ото издание на Софийския международен панаир на книгата и с чиста съвест бихме препоръчали много повече от пет книги. Събитията, които се провеждат в рамките на Седмия софийски международен литературен фестивал и на панаира, също са толкова много и толкова разнообразни, че горещо ви съветваме да разгледате пълната програма ТУК. Основният акцент в програмата на фестивала тази година е многоликата и винаги стилна френскоезична литература, затова сме сигурни, че няма да останем разочаровани.

За да улесним поне малко избора ви сред огромното разнообразие от книжни изкушения, се спряхме на следващите пет заглавия, които определено заслужават да им отделите от времето си. Или да ги скриете под елхата, за да зарадвате някого.

"Колко остава до Коледа?" на Хорст Екерт (Янош)

Започваме с изкушаващо предложение за подарък на малките читатели, защото, както всички добре знаем, четящите родители имат четящи деца и купуват книжки колкото за наследниците, толкова и заради себе си. А и двете детски книжки, за които ще ви разкажем, заслужават вниманието на всеки изкушен от литературата, независимо от възрастта.

Хорст Екерт (Янош) е световноизвестен писател и илюстатор, автор на повече от сто детски книги, преведени на почти тридесет езика. Няма да изброяваме многоброините награди, с които са отличени произведенията му, а ще ви разкажем за една прекрасна и много коледна книжка, в която освен красиви илюстрации ви и очакват и цели 24 топли, смешни, трогателни и поучителни истории. По една за всеки ден, докато очаквате празника, както подсказва заглавието.

В "Колко остава до Коледа?" ще се срещнете с няколко от най-популярните персонажи, създадени от Янош като Мечо Коледа, Тигърчо, Парцаления шишко и Мая Папая. Ще научитe каква е песента на Бъбривия палячо и от колко далеч може да надуши будка за наденички. Освен това, разбира се, ще намерите и много полезни идеи за подаръци, ако се чудите например от какво има нужда един котарак.

Ако сте любопитни да научите повече, можете да намерите "Колко остава до Коледа?" на щанда на издателство "Colibri", а също и ТУК.

"Котаракът в чизми" на Ерих Кестнер

Всеки, който е чел с удоволствие "Антон и Точица", "Двойната Лотхен", "Малкият мъж" и "Хвърчащата класна стая", със сигурност вече се досеща, че в тази книжка го очаква една необикновена и много забавна версия на добре познатата приказка за хитрия котарак. При това великолепно илюстрирана от Валтер Трир.

Както вероятно си спомняте, историята всъщност не започва с котарака, а с един мелничар и неговите трима синове, които работят всеотдайно и помагат на баща си, а в замяна получават храна и нови дрехи на всеки три години. За съжаление, това, като всички хубави неща, си има край и тримата братя в един момент остават сами. Така стигаме до хитрия, остроумен, смел и изобретателен котарак. А той освен верен приятел е и много, много забавен.

Очаква ви история за приятелство, разказана от безспорен майстор, в която има мъдрост, много смях и която излиза за първи път в превод на български език. Ако вече сте се сетили кого може да зарадвате с нея, можете да я намерите както на щанд 314, така и ТУК.

"Ефектът Сюзан" на Петер Хьог

Един от най-четените и превеждани датски писатели, Петер Хьог, е автор на осем романа, сред който най-популярен е издаденият на български "Госпожица Смила и нейното усещане за сняг". Занимава се активно и с хуманитарна дейност, но няма да навлизаме в биографични подробности, а ще ви разкажем за един от брилянтните му психологически трилъри, който би бил прекрасен подарък за всеки почитател на жанра.

"Ефектът Сюзан" проследява историята на Сюзан Свенсен, която се занимава с експериментална физика. Това, което я прави необикновена, не е професията ù, а ефектът, който има върху околните. По някакъв необясним начин тя подтиква хората да бъдат откровени. Умение, което ще се окаже изключително полезно, защото Сюзан изпада в затруднено положение и единственият начин да се измъкне е като съдейства на бивш държавен служител, участвайки в опасна тайна мисия.

Завладяващ, напрегнат и майсторски изграден трилър с оригинален сюжет и футуристични елементи, "Ефектът Сюзан" е пример не само за брилянтен съспенс, но и за литературно визионерство. А най-прекият път към него е на щанда на издателство "Colibri" или ТУК.

"Калипсо" на Ингар Йонсрюд

Можем да кажем много неща за скандинавската криминална литература и всичките ще са положителни. Вече отдавана не е новина, че именно писателите от скандинавските страни оглавяват списъците с бестселъри в жанра и причините за това са много. Ингар Йонсрюд е норвежки журналист и писател, който се превръща в истинска звезда още с появата на дебютния му роман. "Виенското братство" поставя началото на трилогия, в която главно действащо лице е комисар Фредрик Байер.

След бурните събития в първата част, които, разбира се, няма да ви разкажем, във втората част на трилогията, озаглавена "Калипсо", откриваме комисар Байер в болница в Осло. Без ясен спомен какво точно му се е случило, макар да изглежда сякаш е направил опит за самоубийство. Междувременно богата вдовица изчезва от дома си в престижен квартал, а в жилището ù е открит труп на мъж. Не след дълго става ясно, че тялото е на човек, когото полицията смята за мъртъв от години. Каква е връзката между тези събития и случилото се с Байер? И дали изобщо има такава?

Съвсем скоро ще изплува, буквално, още един труп, а и ще се окаже, че далеч назад в миналото между двамата мъртъвци все пак е имало някакви отношения. Наситен с напрежение трилър, но и прецизен, критичен портрет на съвременното общество, "Калипсо" по нищо не отстъпва на първия роман на Йонсрюд. А в случай че сме успели да провокираме любопитството ви, можете да намерите и двете книги на щанда на издателство "Colibri", при това на изкушаваща панаирна цена. И разбира се, в случай че нямате възможност да посетите панаира, най-прекият път към романите е ТУК.

"Сбогом на всички котки" на П. Г. Удхаус

Винаги е хубаво, когато сред коледните изненади има и нещо забавно. А какво по-забавно от Джийвс и Устър? Убедени сме, че със "Сбогом на всички котки" бихте зарадвали всеки фен на Удхаус, а в случай че я подарите на някой, който все още не познава творчеството му, просто ще увеличите броя на почитателите на британския писател. Сред които, между другото, са не само Хю Лори, Стивън Фрай и цяло съзвездие знаменитости, но и множество други писатели като Ръдиард Киплинг, Дъглас Адамс, Салман Рушди и Тери Пратчет.

"Сбогом на всички котки" е сборник с разкази за емблематичния клуб "Търтеите" и бар "Въдичарски отдих". Интелигентен и неангажиращ, хуморът на Удхаус очарова със своята лекота и непреходност. Очакват ви летящи котки, любовни разочарования, живописни имения и плеяда очарователни, забавни, не особено работливи джентълмени, които макар да не могат се справят сами почти с нищо, винаги намират подкрепа помежду си.

Книгите на Удхаус са препоръчителен подарък за хора с чувство за хумор и вкус към добра литература. И ако вече сте се досетили кого може да зарадвате със "Сбогом на всички котки", най-лесния начин да се сдобиете с нея е на щанд 314 или ТУК.
Сподели.

Относно автора

Валерия Стефанова е завършила НАТФИЗ. В момента е автор на рубрика за книги, но най-вече запален читател. Интересува се от кино, литература, театър и всичко свързано с тях.