3 зимни изкушения от издателство "Colibri"

Pinterest LinkedIn +

Ако все още не сте избрали подходящо заглавие за дългите зимни вечери, предлагаме ви да отделите малко време за следващите три книги. Нека жанровото разнообразие не ви подвежда, общото между тях е, че са интересни, изключително успешни и излизат на български за първи път.

"Ти го каза" на Кони Палмен

Кони Палмен е съвременна нидерландска писателка, която става изключително популярна още с първия си роман "Законите", издаден през 1990 година и преведен на български. Но докато в "Законите" и в другия ù преведен у нас роман "Искрено ваш" писателката разглежда любовта и взаимоотношенията на фикционални персонажи, в "Ти го каза" тя си поставя една още по амбициозна цел, избирайки да ни разкаже историята на Силвия Плат и Тед Хюз – една от най-романтичните и драматични двойки в света на литературата.

Известна най-вече със своите стихотворения, Силвия Плат е явление в американската литература на ХХ век. Талантлива, но и страдаща от депресия през по-голямата част от живота си, Плат има сложна и драматична връзка със своя съпруг Тед Хюз. След самоубойството на Плат съпругът ù е подозиран и обвиняван, най-вече от феминиските среди, че е допринесъл за нейното състояние.

В "Ти го каза", съчетавайки фикция и биографични факти, Кони Палмен разказва драматичната история на двойката от позицията на Хюз. Романът е изграден като вътрешен монолог на британския поет лауреат. Книгата е вдъхновена от стихосбирката на Хюз "Писма за рождения ден", в която в края на живота си самият той се опитва да хвърли светлина върху брака си с Плат.

Ако сте любопитни да научите повече, можете да намерите "Ти го каза" ТУК.

"Изгубените цветя на Алис Харт" на Холи Рингланд

Холи Рингланд е австралийска писателка, израснала в тропическата градина на майка си на източното крайбрежие на Австралия. След като изследва коренното население в родината си, през 2009 година тя се мести и в Англия, за да следва творческо писане от Университета на Манчестър.

"Изгубените цветя на Алис Харт" е дебютният ù роман, който се превръща в международен бестселър още с излизането си и е издаден в 29 държави. Книгата проследява историята на деветгодишната Алис Харт. Момиченцето живее в идилична малка къща близо до морето, но един ден щастието му е помрачено от трагичен инцидент и Алис трябва да се премести при баба си, която притежава ферма за австралийски цветя.

Новият ù дом също е необикновен. Сред красивите цветове и ухания Алис постепенно ще научи езика на цветята, а заедно с него – и семейните тайни и важни житейски уроци. Най-прекият път към "Изгубените цветя на Алис Харт" е ТУК.

"Червеният ангел" на Недим Гюрсел

За онези от вас, които са чели "Мехмед Завоевателя", Недим Гюрсел е познат автор. Ако досега не сте попадали на книгите му обаче, ето какво е важно да знаете, преди да разгърнете "Червеният ангел". Едно от най-ярките имена в съвременна турска литература, Недим Гюрсел живее и работи във Франция, преподава в Сорбоната, носител е на многобройни европейски литературни отличия и се радва на еднаква популярност както в Европа, така и на Балканите.

В "Червеният ангел" се преплитат историите на трима души, свързани помежду си по необичаен начин. Единият от тях е поетът Назъм Хикмет. Вторият – писател, захванал се да пише биография на поета. Третият – бивш агент на Щази. Съдбите им се преплитат, пряко и косвено, в един град, чиято история сама по себе си е не по-малко интригуваща.

Градът е Берлин, предишен и сегашен. Берлин, какъвто го помни писателят биограф от годините на младостта си – разделен от Стената и политиката, и съвременния Берлин, запазил невидимото си разделение, макар и в съвсем различен аспект, белязан от събитията, положили своя кървав отпечатък върху XX век.

Ако сте любопитни да научите повече, можете да намерите "Червеният ангел" ТУК.
Сподели.

Относно автора

Валерия Стефанова е завършила НАТФИЗ. В момента е автор на рубрика за книги, но най-вече запален читател. Интересува се от кино, литература, театър и всичко свързано с тях.