"Тайната библиотека на Леонардо": ренесансовият гений между историята и криминалето

Pinterest LinkedIn +

Една отрязана ръка, една геометрична фигура, един стенопис, превърнал се в нарицателно за шедьовър, няколко много ценни книги и един гений, вдъхновил с работата си стотици литературни и филмови произведения – всичко това се преплита в наситения с напрежение роман на Франческо Фиорети.

"Тайната библиотека на Леонардо" е роман и това е факт, върху който авторът му акцентира специално още в самото начало на книгата си, изтъквайки фикционалността на творбата си. "Читателят добре знае, че литературата от всички времена се основава на инверсията на доказателствената тежест", уточнява той.

Да, в книгата ще откриете и множество исторически достоверни факти, изграждащи реалистична представа за времето, в което се развива действието, но не бива да очаквате абсолютно придържане единствено към тях, защото "Тайната библиотека на Леонардо" не е исторически роман. Поне не в класическия смисъл.

Криминалната интрига също не е единствената важна и значима за книгата, макар че вероятно тъкмо тя би привлякла голяма част от читателите. Резултатът от комбинацията на двете е познат в най-различни варианти – от емблематични образци като романите на Умберто Еко до далеч по-комерсиални примери като тези на Дан Браун.

Няма да сравняваме "Тайната библиотека на Леонардо" на Франческо Фиорети с творбите на нито един от споменатите автори, но не бихме могли да пренебрегнем жанровата рамка, в която по един или друг начин попадат.

Фиорети е един от най-успешните съвременни италиански автори. Още дебютният му роман "Тайната книга на Данте" се превръща в бестселър. Следват "Тайната картина на Караваджо" и "Изгубеното пророчество на Данте", които повтарят успеха на първия роман.

Определян от критиката като исторически трилър, "Тайната библиотека на Леонардо" наистина предлага на читателите майсторски изградена интрига, но далеч не се изчерпва с разгадаването на загадката около тайната библиотека.

Романът създава една наистина впечатляваща със своята пълнота картина на епохата, наситена с политически интриги и множество събития, променили облика и историята на цяла Европа. Фиорети ни среща не само с гения Леонардо, а и с францисканския математик Лука Пачоли, Макиавели и Савонарола, Чезаре Борджия и Лудовико Сфорца, познат като Мавъра, и с много други ярки исторически личности.

Авторът не само рисува ярък портрет на Леонардо да Винчи, но и описва създаването на някои от най-впечатляващите му произведения. И тъкмо така омагьосва читателите си – като им дава възможност да надникнат в света и ума на гения. Какво общо има с всичко това отрязаната ръка, която чиракът на Леонардо донася?

На първо място именно тя ще се превърне в прототип на ръката на Тома в "Тайната вечеря". Малко след откриването на ръката Леонардо разбира, че математикът Лука Пачоли, с когото отдавна иска да се запознае, е поканен в Милано. Това поставя началото на поредица от събития, свързани с тайния шифър на една библиотека, хранилище на безценно познание, но и на един много опасен ръкопис.

Ако сте любопитни да научите повече, можете да го направите ТУК.
Сподели.

Относно автора

Валерия Стефанова е завършила НАТФИЗ. В момента е автор на рубрика за книги, но най-вече запален читател. Интересува се от кино, литература, театър и всичко свързано с тях.