Суперколата на Гордън Мъри ще има голям вентилатор за по-добра аеродинамика

Pinterest LinkedIn +

Гордън Мъри е едно от най-известните имена в автомобилната индустрия. Той е създател на McLaren F1, както и на много от най-успешните болиди във Formula 1. Сега има собствена компания и разработва нов суперавтомобил, който се казва T.50.

Целта на колата е да бъде изцяло насочена към шофирането и да бъде най-добрата и фокусирана към шофьора кола в историята. Подобна цел означава и някои нетрадиционни решения, особено при аеродинамиката.

T.50 ще има вентилатор с диаметър 40 см в задната част на колата. Неговата задача ще бъде да изсмуква въздуха под автомобила и да го прекарва през специални отводи в купето. По този начин се създава изцяло нов тип аеродинамична система, която според Мъри е най-ефективната, прилагана досега в шосеен автомобил.

Колата има и два активни спойлера, които могат да се настройват в 6 режима, включително за постигане на възможно най-висока скорост или за най-голямо сцепление. Друга технология е възможността да се използва хибриден режим за добавяне на 50 к.с. към мощността на колата.

Въпреки многото технологии, T.50 тежи едва 980 кг. Тя използва 4-литров двигател, който достига 12 000 оборота в минута, като разчита на 6-степенна механична кутия и само на задно предаване. Максималната мощ ще е 700 к.с., когато се използват и допълнителните 50 к.с. от хибридния модул.

Мъри ще представи колата през май 2020 г. От нея ще бъдат произведени 100 броя, всеки на цена 3,2 млн. долара.
Сподели.

Относно автора

Занимавам се активно като автор и репортер изцяло в сферата на технологиите от лятото на 2005 г. насам. Работил съм за няколко популярни специализирани издания, например сп. Digital, както и като репортер за в. Капитал и dnevnik.bg.