"Mercedes" откроява няколко основни предизвикателства пред автономните коли

Pinterest LinkedIn +

"Mercedes" е сред компаниите, които инвестират и разработват много активно автономни автомобили. Макар да не говорят много за проекта си, управителите на "Mercedes" всъщност са сред по-големите привърженици на концепцията. В интервю за "Automotive News Europe" ръководителят на отдела за разработка на нови технологии в "Mercedes" Саяд Кан посочва и кои са основните предизвикателства пред технологията.

Често регулаторните пречки са посочвани като основната задача пред компаниите. Според Кан обаче по-важно е първо самите компании да разработят технологиите и да докажат, че те са безопасни. Когато това се случи, регулаторите ще са много по-благосклонни към автономните автомобили.

"От "Daimler" също няма да позволят да използваме технологията, докато не сме 99,999% уверени, че тя е безопасна и може да се движи в квартала, където играят деца", допълва Кан.

Това също е важно предизвикателство – да се убедят хората, че този тип превозни средства са безопасни. И тук важно е първо технологията да бъде разработена.

Именно затова Кан посочва, че няма едно конкретно предизвикателство, което да спира проблема. Трябва да се решат различни трудности с възприятието на хората, планирането на маршрута на движение, картографирането и точността на някои сензори. "Някои от тези неща са по-сложни от останалите. В крайна сметка обаче всичко може да се реши, защото комбинацията е най-важна. Ако една част от уравнението изостава, тя може да се компенсира другаде", казва Кан. Според него трябва още малко да се почака, но бъдещето на автономните автомобили е близо, казва още той.
Сподели.

Относно автора

Занимавам се активно като автор и репортер изцяло в сферата на технологиите от лятото на 2005 г. насам. Работил съм за няколко популярни специализирани издания, например сп. Digital, както и като репортер за в. Капитал и dnevnik.bg.