"Mercedes" започва тестове на автономни таксита в САЩ

Pinterest LinkedIn +

"Daimler" и "Bosch" започват тестове на автономни коли в САЩ. Те ще са "роботаксита", които ще използват S-Class на "Mercedes", съобщава "Automotive News Europe".

Роботакситата се предлагат като транспортна услуга в Калифорния. Вече има около 30 автомобила, които са оборудвани с всичко необходимо, за да се движат изцяло автономно. Въпреки това зад волана има и шофьор, който да се намесва в случай на нужда.

Основната цел на проекта не е тест на технологиите. Вместо това "Daimler" иска да събере отзиви от самите потребители, да види техните реакции и да получи коментари за очакванията на хората от автономните автомобили.

За първи път коли на концерна возят хора, които не са служители на компанията. Засега от "Daimler" не коментират повече подробности за теста, нито колко време ще продължи.

Концернът смята да насочи работата си по автономните превозни средства първо към комерсиалните предложения. Според компанията е по-важно и доходоносно първо да се обърне внимание на създаването на автономни камиони и др. Роботакситата ще продължат да се разработват, като постепенно от тях ще се използват технологии и за частните автомобили. "Daimler" обаче няма да бърза с тези два сегмента, в които ще навлезе, когато пазарът е подходящ, а това не се очаква в средносрочен план.
Сподели.

Относно автора

Занимавам се активно като автор и репортер изцяло в сферата на технологиите от лятото на 2005 г. насам. Работил съм за няколко популярни специализирани издания, например сп. Digital, както и като репортер за в. Капитал и dnevnik.bg.