Заподозряха "Mercedes" в манипулация на емисиите на бусовете

Pinterest LinkedIn +

На "Mercedes" може да наложи да изтегли от пазара около 260 000 броя от бусовете "Sprinter", съобщава в. "Билд". Причината е, че германският автомобилен регулатор KBA подозира манипулация на данните за вредните емисии на дизеловите двигатели.

Пред агенция ДПА "Daimler" потвърждава, че KBA е поискала представители на компанията да се явят на изслушване. Един от вероятните резултати ще бъде именно задължение засегнатите бусове да бъдат изтеглени за корекция на показателите, за да влязат в нормите.

Това е вторият проблем за "Mercedes" в рамките на няколко седмици. През септември компанията беше глобена с 870 млн. евро заради проблем със сертификацията на някои дизелови модели, които не отговарят на изискванията.

Засегнати са версии на "Sprinter", които са произведени до 2016 г. Проблемът е в софтуера за управление на двигателя и може да бъде отстранен чрез инсталиране на нов софтуер. KBA проверява и дали този софтуер се използва в други модели на компанията и какъв е ефектът от него върху тях.
Сподели.

Относно автора

Занимавам се активно като автор и репортер изцяло в сферата на технологиите от лятото на 2005 г. насам. Работил съм за няколко популярни специализирани издания, например сп. Digital, както и като репортер за в. Капитал и dnevnik.bg.