Стартира Киномания 2006

Pinterest LinkedIn +

Тазгодишия 20-ти юбилеен филмов фестивал "Киномания" стартира от 2 до 23 ноември в София. Като част от събитието ще бъдат прожектирани 72 заглавия, като 50 от тях идват у нас специално за престижния форум.

Ден преди официалното откриване "Киномания" ще започне съвсем не символично с концерт, с филмова музика на Нино Рота в изпълнение на фестивалния симфоничен оркестър с диригент Марчело Рота, стана ясно от специална пресконференция.


Шефър на НДК Христо Друмев (ляво) и Марчело Рота по време на пресконференцията във връзка с откриването на Киномания 2006
Снимка: Avtora.com

Маестро Марчело е познат на българската публика от концерта на Андреа Бочели на 21 май, изнесен по повод 25-тата годишнина на НДК. В репертоара на диригента присъстват над 40 заглавия, сред които предимно творби на Росини, Белини, Доницети, Верди и Пучини.
  
Нино Рота (1911-1979) е роден в Милано в семейство на музиканти. Известен е като дете-чудо, завършва консерватория през 1929 г. , диригент на оркестър и композитор на собствени произведения. Работата му по филмова музика започва в началото на 40-те на миналия век.

Работил е с режисьори като Федерико Фелини, Ренато Кастелиани, Лукино Висконти, Франко Дзефарели. За музиката му към Кръстникът II на Франсис Форд Копола получва “Оскар”

Сподели.