Стартира филмовият фестивал Venezia 2005

Pinterest LinkedIn +

Днес, 31 август, стартира 62-рият ежегоден филмов фестивал във Венеция. Той ще завърши на 10 септември, като в четирите основни конкурсни категории ще бъдат представени общо 56 филма.

Тази година в най-стария фестивал в света ще доминира азиатското кино.

Лентата, с която ще бъде открит фестивалът във Венеция, е на китайския режисьор Tsui Hark. Той се представя в програмата със своя филм "Seven Swords" - напрегнат екшън разказ за предателство и героизъм, наситен с кървави боеве с мечове, сложна хореография и най-невероятни оръжия. Tsui Hark, който е едно от големите имена на хонгконгското кино, е отдал почит на Акира Куросава (Akira Kurosawa) и шедьовъра "Седемте самураи" (1954), без да му прави римейк.

Освен ретроспекция на китайското кино, което тази година чества своята 100-годишнина, фестивалът във Венеция ще прожектира и още много други азиатски заглавия. Сред тях са корейският "Sympathy for Lady Vengeance" на режисьора Park Chan-wook, към който очакванията са изключително големи, "Everlasting Regret" на Stanley Kwan, в който главната роля се изпълнява от популярната Sammi Cheng,  и първият мюзикъл, създаден в Китай от 40 години насам - "Perhaps Love" на Peter Ho-sun Chan, с който ще бъде закрит фестивалът.

Европейските продукции, които участват в програмата на фестивала, включват последния филм на 96-годишния португалски режисьор Маноел де Оливейра (Manoel de Oliveira), ново заглавие с участието на звездата на френското кино Жулиет Бинош (Juliette Binoche) и полско-италиано-руска копродукция с големия руски режисьор Никита Михалков.

С участието на експерименталния филм "Drawing Restraint 9" в секцията "Хоризонти" своето завръщане на голям екран ще направи най-известната исландка - Бьорк (Bjork). Италианските филмографи пък ще представят три свои филма в конкурсната програма, изпълнени с амбицията голямата награда на фестивала за първи път от 1996 г. да остане у дома.

Очаква се по червената пътека в Лидо да преминат и някои от най-известните холивудски актьори, като Ръсел Кроу (Russell Crowe) и Рене Зелуегър (Renee Zellweger) - и двамата носители на Академични награди.

Джордж Клуни (George Clooney) също ще пристигне във Венеция - неговият черно-бял "Goodnight and Good Luck" ще се представи премиерно в основната конкурсна програма утре (1 септември).

Сред останалите американски ленти, които ще бъдат прожектирани във Венеция, са: "The Brothers Grimm" на Тери Гилиам (Terry Gilliam), с участието на Matt Damon, Heath Ledger, Jonathan Pryce, Monica Bellucci; "Brokeback Mountain", с участието на Jake Gyllenhaal, Heath Ledger, Michelle Williams; "Proof", в ролите Gwyneth Paltrow, Jake Gyllenhaal, Anthony Hopkins, и "Romance & Cigarettes" на Джон Туртуро (John Turturro), с James Gandolfini, Kate Winslet, Susan Sarandon и Christopher Walken.

Сподели.