Спасиха цяло гнездо с бебета синигери в Русе

Pinterest LinkedIn +


Цяло гнездо с бебета синигери бе спасено от случаен минувач в русенския парк „Възраждане“.

„Разхождахме се с детето по алеите, когато видяхме 3 пернати да се въргалят в прахта. Бяха толкова малки, че ги помислихме за бръмбари“, спомня си Размиг Чакърян. Младият татко веднага се обажда в Спасителния център в Стара Загора, където горещите линии работят и през уикенда.

Оттам го съветват да потърси родителите на пилетата и да качи гнездото на висок клон така, че да ги намерят и да ги хранят. „За съжаление, не се получи и си ги пробрахме вкъщи“, разказва русенецът с арменски корени. Птичките били на около 2 седмици и не можели да се хранят сами. От Центъра за диви животни му дали подробни насоки как да се грижи за тях.

Малките имат нужда от топлина и за целта в кашончето, където ги гледали, винаги имало бутилка с топла вода, увита в кърпа.

Синигерите са защитен от закона вид от разред врабчови. Лесно се приобщават с хората и не се страхуват да кацнат на човешката ръка, за да похапнат семенца, когато са гладни. Имат изключително бърз метаболизъм и не могат да издържат дълго без храна. Ядат основно бели червеи – по около 15 на час.

„Беше истинско предизвикателство за цялото семейство. Редувахме се със съпругата и децата така, че да не стоят гладни. Скоро започнаха да прелитат и да кълват сами. Тогава ги изпратихме с автобуса в Стара Загора, където специалистите поеха грижите за тях“, разказва Размиг Чакърян. На децата им било мъчно за трите бебета, но знаели, че само така могат да ги спасят.

„Малките пристигнаха в добро здраве, бяха прегледани от нашите ветеринари, които извършиха необходимите манипулации. След като укрепнаха и станаха сигурни в полета си, ги пуснахме на свобода“, обясниха от „Зелени Балкани“. Те са категорични, че без помощта на Размиг Чакърян и семейството му пернатите е нямало да оцелеят. И апелират към всеки, който види диво животно в беда, да не се колебае, а да потърси информация на сайта им или да се обади на някой от посочените телефони.

Сподели.

Относно автора

Avtora.com е създаден през 2001 г. като поддържаща медия на популярния по това време клуб О!Шипка. Впоследствие платформата променя своя фокус и от музикален сайт разширява темите и начина за доставка на съдържание.