Собствениците на коли "Tesla" в Германия трябва да върнат държавната субсидия

Pinterest LinkedIn +

В опит да мотивира пазара и продажбите на електрически автомобили германското правителство предлага субсидия в размер на 4000 евро от цената на подобни модели. Миналата седмица обаче правителството е решило, че част от притежателите на Tesla Model S ще трябва да върнат тези пари обратно в хазната, съобщава "Bloomberg".

Решението засяга около 800 души, които са купили Tesla Model S преди 6 март т.г. Други 250 души, които са купили Model S, няма да получат субсидията от 4000 евро.

Причината за решението е, че според нова оценка на правителството Model S е скъп и луксозен автомобил и като такъв не попада в стимулиращата програма. Накратко, според властите Model S е луксозна придобивка и собствениците ѝ имат достатъчно средства и не се нуждаят от допълнителни стимули.

От "Tesla" обаче не смятат така и ще обжалват решението. Компанията дори е решила сама да покрие разходите за тези субсидии и ще възстанови парите на клиентите си.

Според правителството електрическите автомобили, които могат да получават субсидията от 4000 евро, трябва да струват максимум 60 000 евро. Най-евтината версия на Tesla Model S е 72 000 евро в Германия. От "Tesla" твърдят, че винаги са предлагали и по-евтини коли, доставяли са такива и всеки в Германия може да си поръча.

Правителството коментира, че разговорите с "Tesla" не са довели до резултат, поради което е взето и това решение. Според новите данни поръчките, направени след 6 март, няма да бъдат засегнати, защото тогава вече "Tesla" е започнала да предлага и оферти на стойност 60 000 евро.
Сподели.

Относно автора

Занимавам се активно като автор и репортер изцяло в сферата на технологиите от лятото на 2005 г. насам. Работил съм за няколко популярни специализирани издания, например сп. Digital, както и като репортер за в. Капитал и dnevnik.bg.