Саботьорът в "Tesla" поиска защита, Мъск: Ти си ужасно човешко същество

Pinterest LinkedIn +

Скандалът между "Tesla" и обвинения в саботаж от Илон Мъск служител на компанията Мартин Трип, става още по-заплетен. Трип е поискал защита и твърди, че е очернен от компанията заради това, че е повдигнал въпроса за безопасността и стандартите за сигурност в "Tesla", съобщава ВВС.

В началото на тази седмица Мъск обяви в имейл до служителите на "Tesla", че е разкрит служител, който по думите му е извършил саботаж срещу компанията, модифицирал е неин софтуер и е копирал и изпратил фирмена информация до неизвестни трети лица. Мъск обяви, че разкритият служител признал част от действията си и е заявил, че го направил, защото не е бил повишен.

В сряда "Tesla" заведе и дело срещу въпросния служител, като тогава стана известно и неговото име – Мартин Трип. Сега източници на ВВС са показали на медията и извадки от имейл кореспонденция между Трипп и Мъск, в която двамата хвърлят обвинения един срещу друг.

"Ще си получиш заслуженото за лъжите, които си казал на обществото и инвеститорите", пише Трип в своя имейл до Мъск. Самият Мъск има не по-малко остър отговор:

"Ти си ужасно човешко същество. Като ме заплашваш, само влошаваш нещата за теб. Предаде честта на думата си, наруши сделката, която сключи, когато "Tesla" ти даде работа, и топиш колегите си. Това не е правилно и ще има съдебни последствия. Така ще бъде. Всичко хубаво", пише Мъск.

Пред онлайн изданието "BusinessInsider" Трип е показал част от взетите от него документи и твърди, че го е направил, за да привлече вниманието към проблемите в компанията и че не краде тайни, а е т.нар. whistleblower – човек, който разкрива неправилни, незаконни или неетични действия на дадена компания.

Според твърденията на Трип, който е работил в гигантския завод за батерии "Gigafactory" на "Tesla", в някои коли на компанията са били инсталирани пробити батерии. "Tesla" бързо и категорично отхвърля каквито и да е подобни случки или компромиси с качеството.

В средата на тази седмица човек, който се представил за приятел на Трип, се обадил в "Tesla" и предупредил, че Трип ще отиде в "Gigafactory" и ще стреля по завода. Компанията засилила охраната и уведомила полицията, която след проверка обявила, че няма основателна заплаха.

В Twitter Мъск обяви, че има и други служители в "Tesla", които искат да саботират компанията. "Действията на няколко гнили ябълки обаче няма да спрат "Tesla" да постигне целите си. При 40 000 души, дори 1 на 1000 да е лош, това пак прави около 40 души", пише Мъск.
Сподели.

Относно автора

Занимавам се активно като автор и репортер изцяло в сферата на технологиите от лятото на 2005 г. насам. Работил съм за няколко популярни специализирани издания, например сп. Digital, както и като репортер за в. Капитал и dnevnik.bg.