Следващото десетилетие ще е решаващо за електрическите автомобили

Pinterest LinkedIn +

Електрическите коли са основна тема в автомобилната индустрия, макар и това все още да не се отразява в големи продажби. Очакванията на мнозина обаче са това да се промени през следващото десетилетие.

Именно то ще е решаващо за бъдещето на електрическите автомобили. През следващите 10 години се очаква ново поколение на множество технологии, които да направят електрическите коли още по-ефикасни и достъпни.

Освен това се очаква и по-бързо развитие и навлизане на нужната инфраструктура, която да прави реалното използване на такива превозни средства по-удобно. Това включва повече станции за бързо зареждане, технологии, които да направят бързото зареждане още по-ефикасно, и др.

В някои държави всичко това вече се случва. 55% от продажбите на нови коли в Норвегия например вече са на електрически модели. Въпреки това в глобален мащаб продажбите на такива превозни средства остава много нисък дял от общия пазар и е далеч под 5%. В САЩ например само 2,5% продадените нови коли са електрически, отбелязва "Engadget". Въпреки това всички автомобилни производители активно работят по електрически модели и планират още до средата на десетилетието те да са сериозна част от продажбите.

На фона на ентусиазма в индустрията повечето потребители все още не са толкова въодушевени. Все още мнозина не смятат, че електрическите коли са подходящи за дълги пътувания, нито за ежедневно използване, особено ако човек не притежава гараж, в който да зарежда автомобила, а го държи на улицата.

Има и не малко въпросителни доколко екологични са електрическите автомобили. Батериите могат да издържат десетина години, а използваните материали за производството им са силно токсични. Когато се произвеждат милиони автомобили всяка година, тези материали може да станат твърде много и опасни. Също така ще е нужно да се генерира и много повече електричество.

Автомобилната индустрия и регулаторите ще трябва да покажат на потребителите, че ползите от електрическите автомобили са повече от негативните последици и че тези проблеми могат да бъдат решени или най-малкото контролирани в разумни граници. Това дори ще е по-голямото предизвикателство за бранша, отколкото чисто техническото развитие на електрическите автомобили, което неизбежно ще достигне нужните възможности много бързо.
Сподели.

Относно автора

Занимавам се активно като автор и репортер изцяло в сферата на технологиите от лятото на 2005 г. насам. Работил съм за няколко популярни специализирани издания, например сп. Digital, както и като репортер за в. Капитал и dnevnik.bg.