"Mercedes" пуска първия си електрически бус

Pinterest LinkedIn +

"Mercedes-Benz" пуска на пазара първия си електрически товарен бус. Новият eSprinter е по-голямата алтернатива на досегашния eVito.

eSprinter ще се предлага в две версии. Едната ще разполага с 41kWh батерия, а другата – с 55kWh. По-голямата ще може да изминава около 168 км и ще може да носи 891 кг товар.

По-малката ще може да изминава 115 км, но ще може да превозва 1045 кг. товар. Товарният отсек е с непроменени размери спрямо нормалната версия на Spinter и продължава да бъде 10,5 кубични метра.

И двете електрически версии използват един и същи електромотор. Той развива 114 к.с. и 295 Nm въртящ момент. Бусът е с предно задвижване, като максималната му скорост ще е 120 км/ч или по-ниска, ако клиентът пожелае това.

eSprinter използва технология с 4 различни нива на регенеративно спиране, различни режими на шофиране и др. "Mercedes" ще предлага и софтуерни инструменти на клиентите, чрез които да изчислят типичните си маршрути и да проверят дали eSprinter ще им донесе спестяване на разходи. Компанията ще може да помага и в изграждането на зарядните станции, ако клиентите желаят.
Сподели.

Относно автора

Занимавам се активно като автор и репортер изцяло в сферата на технологиите от лятото на 2005 г. насам. Работил съм за няколко популярни специализирани издания, например сп. Digital, както и като репортер за в. Капитал и dnevnik.bg.