След скандала с изтичането на данни Конгресът на САЩ изслуша Марк Зукърбърг (видео)

Pinterest LinkedIn +

Вторият ден от свидетелските показания на Марк Зукърбърг пред Конгреса на САЩ не премина толкова гладко, колкото първия. Когато главният изпълнителен директор на Фейсбук се яви пред политиците във вторник, за да отговори на въпроси, свързани със скандала покрай изтичането на лични данни, нямаше кой знае колко скандални забележки. Във втория рунд в сряда обаче 33-годишният предприемач бе сериозно атакуван в рамките на около 5 часа, като дори не успя да отговори на някои много ключови въпроси, информира технологичният сайт PixelMedia.bg.

Конгресмените поискаха да научат повече подробности за това точно какви данни събира социалната мрежа и как. Марк Зукърбърг не успя да отговори колко категории данни събира Фейсбук. На въпроса за правната отговорност по отношение на съдържанието, споделяно от екипа на компанията с трети лица, той започна да говори за несвързани промени на социалната мрежа, направени през 2014 г. в платформата за приложения.

В изслушванията бизнесменът разкри, че служителите на Фейсбук са били разпитвани от кабинета на прокурора Робърт Мълър, който работи по темата с предполагаемата руска намеса в изборите за президент на САЩ през ноември 2016 година. Той призна още, че информацията за милиони потребители на Фейсбук е била получени от британската консултантска фирма "Cambridge Analytica".

Той също така каза, че Фейсбук обмисля правни действия след скандала "Cambridge Analytica" както срещу самата изследователска фирма, така и спрямо други замесени в скандала лица. Цялото изслушване можете да чуете във видеото.

Сподели.

Относно автора

За Катя Димитрова журналистиката е не просто професия, а начин на съществуване. Интересите й са свързани с международната политика, лайфстайла, здравето, науката и технологиите, а хобитата – с литературата, театъра и хубавата музика.