Facebook инициатива припомня богатството на българския език

Pinterest LinkedIn +

"Видях в нюсфийда, че си атенднал ивента"

"Важното е да си инволвнат в проджекта и да докладваш изпълнението на таргетите"

"Представяме 7 супер тренди идеи за съчетание на аутфит"

Ако и вие се губите в превода и не разбирате напълно смисъла на горните изречения, не се тревожете! Вече има инициатива, която възражда богатството на българския език, като дава алтернатива на все по-често срещаните в речта ни чуждици. Тя се казва "Как беше на български?" и набира все по-голяма популярност в социалната мрежа Фейсбук. Стартирала през август миналата година, страницата вече има над 10 000 последователи.

"В речта ни постоянно навлизат нови думи, за които обаче ние имаме аналог. Напоследък те са предимно с английски произход и ни заливат отвсякъде" – обясняват организаторите на проекта. Те подчертават, че повтаряйки всекидневно чуждиците, неусетно забравяме собствения си език, който всъщност е много богат и красив.

"Как беше на български?" си поставя задача по забавен и достъпен начин да припомня как можем да кажем нещо на български, за да звучи по-добре. Така например можем да използваме "спортсменство" вместо "феърплей", "подкрепа" вместо "съпорт", "по подразбиране" вместо "по дефолт" и т.н.

Платформата работи лесно, като много важен елемент от кампанията е тя да бъде позитивна. В някои от постовете са дадени две възможности – една чуждица и една утвърдена българска дума.Когато пък е трудно да преведем нещо на родния си език, то се поставя на дискусия, например словосъчетания като "джънк фууд", които масово се употребяват, и др.


Създателите на страницата приканват хората, харесващи идеята, да се включват с предложения за публикации и теми, които да бъдат поставяни на обсъждане. "Езикът е жив, той е на всички и отговорността за него е на всеки един от нас. Но хората, които имат влияние в обществото – учители, журналисти, политици, писатели, млади и популярни в социалните мрежи хора, трябва да са особено внимателни в начина си на изразяване", добавят те.

А ние се надяваме все повече хора да открият колко изразителен и богат е нашият език и да общуват с повече български думи, а не с чуждици.

Сподели.