SkyCube - сателит за общо ползване

Pinterest LinkedIn +

За Kickstarter - изключително модерната напоследък услуга за croud (масово) финансиране, сме говорили и друг път. Благодарение на нея, през последната една година редица шантави, щури, но многообещаващи креативни проекти получиха подкрепата на огромни групи от хора, търсещи нещо "по така" на задръстения от клишета съвременен мейнстрийм пазар.

Неотдавна Kickstarter отново напомни за себе си с нов, още по-луд и уникален проект. Неговата цел е изпращане в Космоса на първия по рода си нано-сателит, достъпен за масовата публика.

Става дума за микроскопичен стационарен спътник с размери 10 х 10 х 10 сантиметра и кубична форма, който (евентуално) ще бъде изстрелян в околоземна орбита с ракета SpaceX Falcon 9 някъде в началото на идната година.

Междувременно създателите му от Southern Stars набират средства за проекта през Kickstarter, "продавайки" идеята си по доста интересен и оригинален начин.

Поначало основната мисия на SkyCube ще е да предостави възможност на широката публика да изследва Космоса, давайки й шанса сама да финансира цялата операция.

SkyCube ще бъде оборудван с нискорезолюционна камера и ще прави снимки на Земята и Космоса по заявка. За да работи коректно, сателитът ще трябва да получава "пинг" на всеки 10 секунди, с което ще се проверява за функционалността на устройството. Идеята за финансиране на екипа включва продажба на тези "пингове" (или както ги наричат Southern Stars – туийтове), като за всеки 1 долар инвестирани средства, ще получите право на съобщения с дължина 120 знака.

Минималната стъпка на залога (pledge) за проекта е 6 долара, т.е. 6 такива съобщения, и опция за получаване на едно изображение, заснето от сателита. Срещу максималната сума от 10 000 долара ще получите контрола над SkyCube за цял ден, т.е. общо 10 000 съобщения и право на 2 000 снимки.

Ако проектът бъде осъществен, създателите му предвиждат и специално iOS / Android приложение, с чиято помощ да се следи пътят на сателита, да се изпращат съобщения и да се изискват снимки от космоса.


Сподели.