Амелия Еърхарт сложи логото на Google на борда на самолета си

Pinterest LinkedIn +

На 24 юли 2012 г. се навършват 115 години от рождението на Амелия Еърхарт – първата жена, прелетяла над Атлантическия океан, чийто живот, изключителен дух и постижения продължават да са обект на книги и филмови продукции. Тази годишнина е поводът днес логото на Google да е изписано на крилата на самолет.

Амелия Еърхарт е родена на 24 юли 1897 г. в Ачисън, Канзас. За пръв път вижда самолет през 1907 г. на панаира на щата Айова в Де Мойн, но до първия й полет минават цели 13 години. Междувременно взима диплома от гимназията Hyde Park в Чикаго и сертификат за помощник-сестра от Червения кръст, след което започва работа във военната болница „Спадина“ в Торонто.

"Просто разбрах, че трябва да летя", казва тя за първия си 10-минутен полет, достатъчен й, за да открие своето призвание. За да припечели нужните й пари за уроци, тя се заема с каране на камион и работа в телефонна компания. През януари 1921 г. постъпва на учение при Анита Снук - една от първите жени пилоти, а същото лято си купува първия самолет — жълт Kinner Airster, който нарича The Canary (канарчето).

На 22 октомври 1922 г. Еърхарт вдига Канарчето до 14 000 фута - световен рекорд за жените пилоти, а седем месеца по-късно става едва 16-тата жена в света, получила пилотска книжка от Межународната федерация по аеронавтика.

След полета на Чарлз Линдберг над Атлантика през 1927 г., Еърхарт получава покана да бъде първата жена, изпълнила същия полет. Заедно с пилотите Уилмър Щулц и Луис Гордън, тя излита от Трепъси Харбър, Нюфаундленд, на 17 юни 1928 г. и 21 часа по-късно каца в Бъри Порт, Уелс.

Само два месеца по-късно осъществява първия си самостоятелен рекорд, ставайки първата жена, прелетяла сама над Северна Америка и обратно. След още четири години, 34-годишната Еърхарт реализира отново презатлантическия полет на Чарлз Линдберг, но този път пилотира сама. Датата е 20 май 1932 г., а сред множеството награди, които получава за постижението си, е златен медал на Националното географско общество от президента Хърбърт Хувър.След още пет години, когато е на 40, Амелия Еърхарт решава да осъществи околосветски полет, при това най-дългият, правен някога. След неуспешния първи опит, тя излита заедно с навигатора Фред Нунан на 1 юни 1937 г. 29 дни по-късно, ¾ от разстоянието е зад гърба й - остават им само 11 000 км над Тихия океан. След няколкодневен престой в Лае, Нова Гвинея, на 2 юли Еърхарт и Нунан излитат за последен път.

Теориите за изчезването на самолета Lockheed Electra 10E са много и различни – че горивото му свършва и потъва в океана, че се разбива в останките на товарен кораб, че Еърхарт и Нунан са спасени от патрулиращ японски кораб и пленени, и дори такава, че тя е била американски шпионин и че не е мъртва, а живее в Ню Джърси под друго име. Нито една от тях не е доказана неопровержимо.

През години в ролите на Амелия Еърхарт са влизали актрисите Жералдин Брукс, Сюзън Кларк, Даян Кийтън, Шарън Лоурънс, Луси Тейлър, Хилари Суонк (Amelia, 2009), Ейми Адамс (Night at the Museum: Battle of the Smithsonian, 2009) и др.

Сподели.