Густав Климт с Doodle за 150 години от рождението му

Pinterest LinkedIn +

Густав Климт (Gustav Klimt) е личността, на която Google отдава почит на 14 юли 2012 година с тематичен Doodle по повод 150 години от рождението на легендарния австрийски художник.

Густав Климт е представител на арт нуво стила, президент и водеща фигура на "групата Сецесион", учредена във Виена през 1897 г.

Климт рисува еротични портрети и сексуално заредени скици, с които придобива скандална слава и е подложен на критика от консервативното общество. Самият той е обсебен от жените и макар че има постоянна партньорка в живота - Емили Фльоге, е баща на поне 14 деца.

Моделите му често са проститутки, но има и дами от хайлайфа, които се надпреварват за портрет, нарисуван от художника.

През 1894 г. Климт получава поръчка да нарисува три картини за Университета във Виена. "Философия", "Медицина" и "Правосъдие" са определени от критиците като порнографски и са осъдени не само от политическите, но и от религиозните среди.

Трите картини така и не са изложени в Университета, а през 1945 г. са унищожени от нацистите. Огорчен от тоталното отхвърляне на работите му, Климт се обръща към любовта, като основен обект на творчеството му, която единствена може да направи човек щастлив.

Той заявява: "Ако не можеш да задоволиш всички с изкуството и делата си, задоволи няколко човека. Да направиш много хора доволни - е лошо".

"Златният период" на Климт най-сетне му носи заслужено одобрение и успех. Кулминацията в него е картината "Целувката", в която образите претърпяват метаморфоза - мъжът властва над жената, която му се отдава покорно.

В късните си години Густав Климт започва да рисува пейзажи в стил близък до кубизма. Смята, че квадратната форма носи спокойствие. Умира на 56 години през 1918 г. във Виена.

Сподели.