"Ще те защитя", или Питър Мей брилянтен, както винаги

Pinterest LinkedIn +

Една бомба ще избухне. Един живот ще бъде разрушен. Някъде между миналото и бъдещето, между света на висшата мода и Хебридските острови двама души, които са имали всичко, постепенно губят себе си. "Ще те защитя" е напрегнат и внимателно изграден трилър, с който Питър Мей за пореден път доказва, че е истински майстор на съспенса.

Питър Мей няма нужда от представяне, но ако по някаква причина сте пропуснали изключително успешната трилогия романи за остров Луис, достатъчно е да знаете, че шотландският писател е сред най-награждаваните и превеждани съвременни автори във Великобритания, а книгите му се продават в огромни тиражи и оглавяват класациите за бестселъри по цял свят.

Каква е тайната на успеха му? Трудно можем да отговорим кратко на този въпрос. Една от причините книгите на Мей да привличат толкова широка читателска аудитория със сигурност е тяхната въздействаща и характерна атмосфера. Почти магичното излъчване на Хебридските острови, където се развива действието както в трилогията, чието начало поставя "Черната къща", така и в "Ще те защитя", е пресъздадено от Мей толкова живо, че почти можете да усетите пронизващия вятър, който идва от океана. Нравите, историята, душата и традициите на архипелага са съществена част от романите му.

Що се отнася до "Ще те защитя", в него атмосферата на островите изпъква още по-ярко заради контраста с модните столици на Европа. Освен това романът надскача многократно привидно класическата си сюжетна схема в стил "кой е убиецът". Няма да се досетите още в средата на книгата и няма да възкликнете със задоволство: "знаех си". Ако трябва да сведем историята, разказана в "Ще те защитя", до няколко изречения, тя ще ви стори изтъкана от клишета. Това, естествено, е само привидно, точно както целият роман само привидно е разказ за едно разследване на убийство.

Историята обаче започва тъкмо с убийство. Нийв и съпругът ù Руари, собственици на компания за производство на ръчно тъкани платове, са на делово пътуване във Франция, когато Руари се качва в колата на една модна дизайнерка и само след няколко минути всичко избухва. Въпросите са много: защо Нийв тича след колата, в която се вози съпругът ù? Кой е изпратил анонимни имейли и до двамата с цел да разруши брака им? Какво общо има спътничката на Руари с него, с експлозията и кой от двамата е бил мишената на убиеца?

Нийв се връща на островите сама, за да си спомни всеки тежък момент и всяко изпитание в съвместния им живот и да се опита да намери отговори на своите въпроси. А те съвсем не се изчерпват до "кой е убиецът?" Тъкмо този въпрос обаче е най-важен за френската следователка, на която е поверено разследването. Напрежението нараства все повече и повече с всеки детайл от миналото на Руари, който си спомня съпругата му или който открива следовател Брак, главно защото те само умножават неизвестните в уравнението. Най-чувствивтелната липса е тази на мотив. Защо е мъртъв Руари?

Тайни, стари вражди, хипотетична изневяра, дълбоки рани, конфликт на бизнес интереси - постепенно следователката ще открие най-различни предпоставки, но доказателствата ще продължават да ù се изплъзват. За Нийв истината има съвсем друга стойност, защото щастието, което е градила с години и за което е жертвала толкова много, може да се окаже илюзорно.

Болезнено откровен и зловещо реалистичен, "Ще те защитя" е роман за смелостта да преследваш мечтите си, но и за крехкостта на щастието. Внимателно изтъкан като ръчно изработен плат. Ако сте любопитни да научите повече, можете да го направите ТУК.
Сподели.

Относно автора

Валерия Стефанова е завършила НАТФИЗ. В момента е автор на рубрика за книги, но най-вече запален читател. Интересува се от кино, литература, театър и всичко свързано с тях.