Сериен убиец е прототип на коварния злодей Ледърфейс от "Тексаско клане"

Pinterest LinkedIn +

Лентата на Тоби Хупър от 1974 г. "Тексаско клане" е задължителна за всички страстни любители на хорър жанра.

Когато гледаме сцените, родени от въображението на известния режисьор, ни е трудно да си представим, че всъщност историята не е съвсем измислена, а образът на Ледърфейс е вдъхновен от реално съществувал сериен убиец.

За щастие проявите на канибализъм не са част от истинската история, но коварният злодей е протопип на Едуард Тиодор "Ед" Гейн, известен още като Касапина от Плейнфийлд. Той е заподозрян в убийството на няколко жени в годините между 1954 и 1957. 

Ед се ражда в семейството на религиозната фанатичка Аугуста, пияницата Джордж и седем години по-големия Хенри и израства като доста стеснително и женствено момче. Животът на братята не е лек, баща им умира твърде рано, оставяйки издръжката на семейството в ръцете на избухливата Аугуста.

Тя всячески се е опитвала да възпита момчетата в своя морален кодекс, като им насаждала мисли, че всичко извън техния дом е грешно и ще отидат в ада, ако дори си помислят да погледнат жена. Хенри не се поддал на внушенията на майка си, за разлика от Ед, който я обожавал. И точно заради това често между двете момчета избухвали скандали, въпреки изключителната близост между тях.

Година след странната и неочаквана смърт на Хенри през 1945 г. умира и Аугуста. След като единственият му приятел си отива от този свят, Ед започва да разравя женски гробове и да взема за себе си части от телата на починалите. 

Скоро обаче две от убийствата му биват разкрити. Във филма Ледърфейс използва моторна резачка, но всъщност истинският Ед е застрелял и двете си жертви. Арестуват го, но той не признава вината си. Месеци по-късно е изпратен в клиника за психичноболни, а след десет години е признат от съда за виновен и е изпратен отново в болнично заведение, където през 1984 г. умира от естествена смърт.

Ед всъщност е вдъхновил създаването и на други иконични хорър герои. Пръв е Норман Бейтс, появил се в романа "Психо" на Робърт Блок през 1959 г. През 1960 г. Алфред Хичкок адаптира новелата за екран, а в ролята на Норман влиза Антъни Пъркинс. Следва "Мълчанието на агнетата", където могат да се открият общи черти между Ед и Бъфало Бил.

Повече от 40 години след премиерата на "Тексаско клане" отново ще видим оригиналната история на Ледърфейс. Премиерата на едноименната лента ще е през октомври 2017 г.


Сподели.