Създаването на Биткойн – началото на един нов вид валута

Pinterest LinkedIn +

Криптовалутите се появиха на пазара още през 2009 г., когато беше лансирана валутата Биткойн. От тогава до днес се наблюдава огромен скок в цената на му, която стартира със стойност 0.0008 долара за Биткойн през 2009г. и успя да достигне 61 000 долара през 2021г. Тази информация е постоянно достъпна и актуалните цени на криптовалутите могат да се следят от всеки чрез различни онлайн платформи. Въпреки нарастващата им популярност обаче, дори и до днес изглежда, че криптовалутите трудно ще успеят да навлязат в ежедневния ни живот и да станат обичайно средство за разплащане.

Добрата новина обаче е, че шансът това да се случи в бъдеще се увеличава с всяка изминала година и вероятно в следващите 5 до 10 години ще можем да плащаме битовите си сметки с криптовалути. Везните започнаха бавно да се накланят в тази посока още през 2013 г., когато автомобил с марка “Tesla” беше закупен за 91 биткойна, както и “Starbucks” започнаха да позволяват на клиентите си да заплащат за техните услуги, като използват Биткойн.

Кой е създателят на Биткойн?

Биткойн е създаден от компютърен програмист или група програмисти, работещи под псевдонима Сатоши Накамото. На 1-ви ноември 2008 г. Накамото написа и публикува изследователска статия на неясен уебсайт за криптология, описваща Биткойн и как може да работи като изцяло виртуална валута. Първоначално Накамото твърди, че е жител на Япония, но по-нататъшни изследвания бързо разкриват, че истинската му самоличност, гражданство и пол са напълно неизвестни.

Докато концепцията за биткойн стана публично достояние през 2008 г., идеята за изцяло виртуална, неправителствена валута съществува от началото на 90-те години на миналия век по време на основополагащите етапи на интернет. Много програмисти и бизнес лидери са се опитвали да въведат такава валута, но до този момент всички са били безуспешни. Пример за това е Ecash, който беше пуснат през този период и се опита да използва съществуващите държавни и кредитни инфраструктури, но се провали. След него съществуват още опити на различни организации, но нито един от тях не завърши с успех.

Защо идеята на Сатоши Накамото успя да се реализира за разлика от тези на другите?

Накамото имаше много по-радикална идея. Той искаше да премахне контрола на правителството и банките, като да създаде „peer-to-peer“ валута, която да бъде напълно децентрализирана. По този начин може да се проследява всеки създаден Биткойн и всяка извършена транзакция, като същевременно самоличността на потребителите е защитена. Така всеки притежател на криптовалутата може да изпраща и получава различни суми, които не се облагат на данъци и чиято точна стойност е се знае само от него.

Идеята на Накамото бързо привлече малка група последователи, повечето от които бяха компютърни експерти и на 3-ти януари 2009 г. бяха създадени първите 50 биткойна. Използвайки процес, наречен копаене на биткойни, отделни потребители и компании могат да копаяткриптовалут чрез решаване на изключително сложни уравнения със своите компютри, а по-късно това започна да се случва и със специално проектирани компютри за копаене.

Концепцията за Биткойн дойде в идеалния момент и затова успя. През 2008 г. и 2009 г., когато биткойнът преминаваше през началния си етап, световните финансови пазари се разклащаха и бяха на ръба на колапса в разгара на най-тежката световна финансова криза след Голямата депресия. С развитието на кризата централните банки, органите на финансите и икономическите лидери изглеждаха претоварени и изостанаха на две стъпки от всяко развитие. Доверието в традиционните валути падаше рязко и много хора започнаха да поставят под въпрос стойността на националните валути.

Инвеститори, компютърни програмисти, разочаровани от инфлацията хора и много други започнаха да се привличат към Биткойн и операциите по копаене започнаха да се увеличават. В ранните дни Биткойн общността беше до голяма степен общностна група, работеща чрез софтуер с отворен код и извършваща търговия помежду си. Скоро малък брой фирми, крипто фермери и търговци започнаха да приемат биткойни като плащане и така се зароди началото на криптовалутите, които от тогава стъпка по стъпка се опитват да станат основен метод за разплащане.

Сподели.

Относно автора

Avtora.com е създаден през 2001 г. като поддържаща медия на популярния по това време клуб О!Шипка. Впоследствие платформата променя своя фокус и от музикален сайт разширява темите и начина за доставка на съдържание.